- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Објављено колико новца Србија има на рачуну

© Sputnik / Милош ЋурчинДинари
Динари - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Министар финансија Синиша Мали рекао је да је на државном рачуну данас 303,4 милијарде динара, односно око 2,5 милијарде евра, те да немамо проблеме са новцем и ликвидношћу и да држава испуњава све своје обавезе.
Уз помоћ коју би евентуално доделио Међународни монетарни фонд (ММФ), чија делегација борави у Београду, државне финансије биле би стабилне и следеће године, рекао је Синиша Мали за РТС.

Имамо довољно новца на рачуну

Он је указао да постојећи аранжман са ММФ-ом истиче у јануару 2023., те да ће са делегацијом ММФ-а разговарати о наставку финансијског аранжмана.
„У наредне две недеље разговараћемо и о наставку аранжмана, дакле, хоћемо да наставимо реформе које смо започели још пре пар година. Нас интересује на који начин кроз ММФ можемо да дођемо до јефтинијег новца. Ако хоћемо да набавимо новац, хоћемо да га набавимо што јефтиније, један од извора тога је ММФ и зато хоћемо и о томе са њима да разговарамо“, каже Мали.
Сарадња са ММФ-ом додаје и даје кредибилитет нашим реформама и помаже и у побољшању нашег кредитног рејтинга, рекао је министар финансија. Он додаје да нам је „аранжман са ММФ-ом помогао да спроведемо реформе брзо и ефикасно, те да наша земља буде ефикаснија и конкурентнија“.
„За првих девет месеци ове године, преко три милијарде евра страних директних инвестиција ушло је у Србију упркос кризи“, каже Мали.
Приход буџета ове године већи је за 170 милијарди динара од планираног, а удео јавног дуга у БДП-у данас износи 53,7 одсто, истиче министар.
„Имамо довољно новца на рачуну, имамо и набављамо и угља да имамо за предстојећу грејну сезону, имамо довољно гаса, и даље контролишемо цене дизела, горива, бензина, основних животних намирница, покушавајући тако да држимо под контролом инфлацију у Србију“, рекао је Мали.
Оцењује да ће ова бити тешка година, али, како каже, ми морамо да се припремимо и за ону наредну која долази.

Хоћемо ММФ на нашој страни

„И зато хоћемо ММФ на нашој страни. До сада смо се показали као добри партнери, хоћемо да наставимо реформе заједно са њима, хоћемо да привлачимо стране инвестиције и даље, хоћемо да отварамо фабрике. Ми ниједан пројекат нисмо зауставили до сада“, истакао је министар.
Како каже у кризи која је задесила свет, наш циљ је да обезбедимо довољно свега за наше грађане.
„Наш циљ као државе је да обезбедимо довољно гаса, горива, дизела, бензина, струје, дакле свега за наше суграђане“, поручио је Мали.
Како је истакао, очекује да ћемо до краја наредне недеље имати и нову Владу и да ће одмах уследити ребаланс буџета.
Најважније је, додаје он, да влада буде ефикасна, да обезбедимо раст, да очувамо животни стандард Србије.
Мали је најавио да ће од 1. до 14. децембра бити отворен процес пријава за новчану помоћ од 5.000 динара младима од 16 до 29 година.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала