Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Одложено рочиште по тужби против НАТО због последица бомбардовања осиромашеним уранијумом

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Boksi / Остаци бомби са осиромашеним уранијумом које су кориштене током НАТО агресије на СРЈ 1999. године
Остаци бомби са осиромашеним уранијумом које су кориштене током НАТО агресије на СРЈ 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Припремно рочиште по првој тужби против НАТО-а због последица бомбардовања осиромашеним уранијумом СР Југославије 1999. године, које је требало да буде одржано у октобру, одложено је због смрти подносиоца тужбе, тешко оболелог пуковника Војске Србије Драгана Стојчића, изјавио је адвокат Срђан Алексић.
Тужба, коју је Алексић поднео у име пуковника Стојчића, до сада је једина од пет предатих Вишем суду у Београду у име оболелих од канцера, на коју је НАТО, након вишемесечног ишчекивања, пролетос дао одговор без којег процес није могао да почне.

Концентрација осиромашеног уранијума 500 пута већа

„Пуковник је преминуо пре два месеца и поступак се прекида док се не реши оставинска расправа. У његово име поступак ће да настави његова супруга као законски наследник. Иза њега је остало двоје деце“, рекао је Алексић.
Пуковник Стојчић је током НАТО агресије 1999. године био на Косову и Метохији и провео је 250 дана у Копненој зони безбедности на југу централне Србије, а, како истиче Алексић, тај део бомбардован је осиромашеним уранијумом свих 78 дана.
Вештачење Института за нанотехнологију у Торину утврдило је да је у организму пуковника Стојчића било 500 пута више осиромашеног уранијума него што је дозвољено.
Алексић каже да за остале четири тужбе рочиште још није заказано, јер су касније поднете, а док се тужбе дипломатским путем доставе НАТО-у на одговор се чека готово годину дана.
Он је навео да је реч о резервистима и војницима оболелим од канцера, али обраћали су му се и цивили који су боравили на Косову и Метохији и на југу централне Србије, међу којима има и оболелих Албанаца.

У припреми још 20 тужби

Алексић је напоменуо да је у припреми још 20 тужби и истакао да ће уз сваку од њих бити приложени налази вештака Института за нанотехнологију из Торина о присуству тешких метала и осиромашеног уранијума у крви или биопсији, онако како раде у Италији.
„Тако мој колега адвокат Анђело Тартаља ради у Италији, на исти начин радимо и у Србији. И исте доказе примењујемо с обзиром на то да је реч о Италији, чланици НАТО пакта. Ако је тамо прихваћено и досуђено, нема разлога да у Србији не буде прихваћена и досуђена накнада нашим грађанима“, указао је Алексић.
Италијански адвокат Тартаља добио је око 300 правоснажних пресуда против Министарства одбране Италије, по тужбама у име италијанских војника оболелих од канцера, који су службовали у БиХ и на Косову и Метохији.

Највиши ниво осиромашеног уранијума на свету

Вештачење ткива пуковника Стојчића радила је италијанска докторка Рита Чели, која је била вештак и у пресудама у корист италијанских војника.
Професорка Чели раније ове године изјавила је да толико присуство осиромашеног уранијума које је пронађено код пуковника Стојчића и још једне особе у Србији до сада није утврђено „ни код једног војног или цивилног субјекта на свету“.
„У свим затеченим металима појављује се уранијум 238, који потиче из пројектила које су користиле НАТО снаге у бомбардовању БиХ и у Србији, посебно на Косову и Метохији. То дејство је сигурно захватило и околне земље, као што су Албанија и Македонија“, рекла је тада Челијева.

Уранијум из НАТО бомби

Како је објаснила, тешки метали чије је присуство утврђено у узорцима двоје оболелих из Србије, дефинитивно нису они који се везују за индустријску производњу.
„Упоредили смо их са узорцима из свих земаља, чак и са Јапаном и Кином, где постоји велика индустријска загађеност, али тих материја тамо нема. Тешки метали нађени у два узорка из Србије не долазе од спољног загађења, већ потичу из бомбардованих подручја и присутни су само у пројектилима с осиромашеним уранијумом“, навела је Челијева.
НАТО је током агресије 1999. године на СР Југославију путем својих пројектила бацио 15 тона осиромашеног уранијума.
У одговору на тужбу поднету у име пуковника Стојчића, Северноатлантски пакт навео је само да има имунитет, пренела је РТРС.
За Спутњик су о тужбама оболелих од канцера против НАТО-а због коришћења осиромашеног уранијума током агресије на Србију говорили Анђело Фиоре Тартаља, италијански, адвокат који на тим тужбама ради, и докторка Рита Чели, која је у Италији доказала узрочно-последичну везу оболелих са изложеношћу дејству осиромашеног уранијума:
Колико су страшне последице бомбардовања осиромашеним уранијумом и да ли држава Србија може нешто да постигне тужбама против НАТО открила нам је проф. др Даница Грујичић у недавном гостовању у емисији Маша и...
НАТО агресија 1999. Београд - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
СРБИЈА
Србија нема права да НАТО-у опрости „улице смрти“ /видео/
СРБИЈА
Адвокат Алексић: Потровали су нас као 100 Хирошима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала