- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија одговорила на оптужбе Запада о набавци иранских дронова: Апсурд и дезинформације

© AP Photo / Mary AltafferСавет безбедности Уједињених нација
Савет безбедности Уједињених нација - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Оптужбе западних земаља да Иран наводно извози своје беспилотне летелице у Русију су још једна дезинформација и вештачки изговор за вршење притиска на Москву и Техеран, изјавио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

„Видели смо још једну рунду дезинформационе кампање западних делегација када су у Савету безбедности покренули питање беспилотних летелица које Русија наводно користи у Украјини. Циљ западних колега је јасан – они покушавају да убију две муве једним ударцем, користећи вештачки изговор за вршење притиска на Русију и Иран“, рекао је Пољански након затворених консултација Савета безбедности.

Западне земље, како је истакао, на тај начин покушавају да скрену пажњу међународне заједнице са чињенице да де факто учествују у сукобу у Украјини. Са друге стране, истиче Пољански, Запад покушава да изврши притисак на Иран, износећи неосноване оптужбе у вези кршења резолуције СБ УН 2231.

„Савету безбедности никада нису достављени било какви докази. Све је то апсурд. То су све неосноване оптужбе“, оценио је дипломата, истакавши да су беспилотне летелице, које руска војска користи у Украјини, произведене у Русији.

Русија ће ревидирати односе са Секретаријатом УН у случају „истраге“

Он је додао да ће Москва преиспитати своју сарадњу са Секретаријатом УН и генералним секретаром организације ако буду учествовали у „истрази“ поводом оптужби да Иран испоручује дронове Русији.
Пошто ситуација са дроновима, по речима Пољанског, ни на који начин није повезана са резолуцијом Савета безбедности 2231 о рестриктивним мерама против Ирана, „Секретаријат УН нема мандат да било шта истражује у вези са спровођењем резолуције СБ УН 2231“.
„Надамо се да Секретаријат и сам генерални секретар неће поново прекршити одлуке Савета безбедности УН и да неће прекорачити овлашћења свог техничког мандата и да ће се уздржати од било каквих незаконитих истрага“, поручио је Пољански.
Дипломата је констатовао да тврдње Запада о наводној испоруци иранских дронова Русији само отежавају преговарачки процес о обнављању Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм.
Припадник артиљеријског одреда Вагнер пуца из хаубице Д30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Украјинци испалили 12 ракета на цивилни прелаз у Херсону, ПВО оборила 11 пројектила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала