Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Сећање на ослобођење Београда: Дефиле „Победа слободе“, полагање венаца и концерт /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићОбележавање годишњице ослобађања Београда
Обележавање годишњице ослобађања Београда - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Меморијалним дефилеом „Победа слободе“ који чини Почасни вод питомаца Војне академије Министарства одбране, у присуству представника Града Београда, почело је обележавање Дана ослобођења Београда у Другом светском рату.
Дефиле је почео на Теразијама, испред хотела Москва и наставио се у правцу Трга републике, а двадесет питомаца носило је реплике застава партизанских бригада и дивизија које су учествовале у Београдској операцији.
По завршетку дефилеа, на Тргу републике биће приређен концерт „Песма слободе“ који ће пратити драмске изведбе, а у 17 сати почиње пројекција епизода чувених партизанских филмова.
Раније данас, званичници Србије и Русије одали су почаст ослободиоцима Београда полагањем венаца - шеф српске дипломатије Никола Селаковић, министарка за рад, борачка и социјална питања Дарја Кисић и руски амбасадор у Београду, Александар Боцан-Харченко положили су венце и цвеће на споменик Вечној ватри и код споменика Црвеноармејцу у оквиру спомен-комплекса Гробља ослободилаца Београда у Другом светском рату.

„Нека је вечна слава и хвала бесмртним ослободиоцима слободарског Београда 1944. године. Живео Београд! Живела слобода! Живела Србија! “, написао је Селаковић у књигу сећања.

Поред њих, венце на спомен-гробљу ослободилаца Београда положили су и председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић, представници дипломатског кора, као и представници СУБНОР-а и других удружења грађана.
Министар одбране Небојша Стефановић положио је венац на Споменик незнаном јунаку на Авали.
„Почивајте у миру знајући да се и данас поклањамо вашим сенима, са поносом увек и свуда истичемо да смо потомци таквих правдољубивих ратника и да чувамо слободу и мир наше отаџбине будућим поколењима. Да нам вечно живи наша једина Србија и, на данашњи дан ослобођени, Београд“, поручио је Стефановић, саопштило је Министарство одбране.
У ослобођењу Београда пре 78 година учествовале су партизанске јединице Народно-ослободилачке војске Југославије (НОВЈ) и Трећег украјинског фронта Црвене армије, које су одлучујућу битку за Београд завршиле 20. октобра 1944. године, чиме је немачкој Армијској групи „Србија“ нанет тежак пораз.
Ослобођењем Београда окончана је 1.287 дана дуга немачка окупација а Београд је, уз делимично Париз, био једини главни град у Европи у чијем је ослобађању са армијама великих сила равноправно учествовала регуларна национална војска – НОВЈ.
У борбама за ослобођење Београда од немачке окупације погинуло је 3.000 бораца Народно-ослободилачке војске Југославије и 960 војника совјетске Црвене армије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала