- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У британском парламенту покренуто питање борбе против руских „дезинформација“ на Западном Балкану

© AP Photo / KIRSTY WIGGLESWORTHЗграда британско парламента
Зграда британско парламента - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
У парламенту Велике Британије покренуто је питање о борби против руских „дезинформација“ на Западном Балкану, преноси телевизија РТ.
Како се наводи у саопштењу британског министра за европске послове Леа Доертија, у који је РТ имао увид, Велика Британија се налази „у првим редовима“ међународних напора за супротстављање „руском утицају“ на Западном Балкану.
„Помажемо да се повећа отпорност региона у областима као што су сајбер безбедност, повећање одбрамбеног потенцијала и супротстављање дезинформацијама“, истакао је Доерти.
Такође је подсетио да је Лондон недавно подржао слање војног стручњака за борбу против „дезинформација“ како би подржао напоре седишта НАТО-а у Сарајеву. Циљ тих напора је супротстављање „лажним руским наративима“ у БиХ, закључио је британски политичар.

„Претња“ западној политици

Коментаришући ову вест, заменица директора Института за стратешка истраживања и прогнозе Руског универзитета пријатељства народа (РУДН) Викторија Федосова каже да су истраживања јавног мњења на Балкану, која су спровеле различите структуре, показала да наводно постоји низ „претњи“ западној политици у региону. Међу њима су „руски наративи“, које помињу страни стручњаци, и „утицај“ Турске и Кине.
„По мишљењу Запада, сви алтернативни центри моћи треба да буду угашени, а утицај сведен на нулу. Сада, у контексту руске специјалне војне операције, то је још неопходније, јер су чак и у Северној Македонији одржани протести против политике НАТО-а, а да не говоримо о ставу Срба у БиХ и Србији где већина становништва не подржава прикључивање политици ЕУ по питању увођења антируских санкција, упркос притиску који се врши на Србију“, објаснила је Федосова.
Истовремено, по њеним речима, данас је политичарима потребна подршка, укључујући и лидере земаља на Западном Балкану који подржавају политику ЕУ и НАТО-а.
„Они морају да сведу на минимум ризик од изласка становништва на улицу, посебно у контексту растуће енергетске и економске кризе. Овде ће Велика Британија, као верни следбеник америчке политике, а често и покретач многих антируских иницијатива, радити свој посао“, закључује она.
У јануару је саопштено да амерички Стејт департмент намерава да издвоји до 400.000 долара за финансирање иницијатива које ће промовисати америчку културу и вредности међу становништвом Србије.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 01.10.2022
СРБИЈА
Вучић: Србија не уводи санкције Русији јер се бори за своју политику
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала