Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Запад режирао Рачак да би бомбардовао Србију — Албанци користе исту обману да протерају Србе

© AP Photo / Visar KryeziuTotal: 64308 Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.
Total: 64308 Косовски Албанци у униформама ОВК током церемоније Ноћ пожара у селу Преказ 7. марта 2017. на дан кад је 1998. убијен Адем Јашари.  - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
Пратите нас
Некадашњи председник Привременог извршног већа за Косово и Метохију Зоран Анђелковић, коментаришући за Спутњик јучерашњу пресуду приштинског Основног суда против Ивана Тодосијевића, каже да оно што је он изјавио о Рачку, а због чега је осуђен, није супротно ни документима Специјалног суда у Хагу и да је ово наставак прогона против Срба на КиМ.
Тодосијевић је у Основном суду у Приштини проглашен кривим за „ширење мржње и нетрпељивост“, а поводом његове изјаве на двадесетогодишњицу НАТО бомбардовања Југославије када је рекао да је „повод за агресију на Србију била такозвана хуманитарна катастрофа на простору Косова и Метохије — измишљени Рачак“.

Вербални деликт — Рачка нема ни у Хагу

Анђелковић каже да је ово вербални деликт и да Тодосијевић није изјавио ништа спорно, а да је овај чин осуде притисак за Србе.
„Наравно да је изјава Тодосијевића вербални деликт и он није ништа рекао што је у супротности са документима у Хашком трибуналу јер се у њиховим пресудама нигде не помиње Рачак. То чак није супротно ни ставовима Хашког трибунала“, каже Анђелковић.

Велика Западна режија

Подсетимо, 1999. године у Рачку је дошло до сукоба између терористичке Ослободилачке војске Косова и снага српске полиције.
Случај Рачак, о наводном „масовном злочину над цивилима”, исфабрикован је од стране западних медија и тадашњег шефа верификационе мисије на Косову Вилијама Вокера и то у тренуцима када су преговори који су се тада водили у Рамбујеу, између Београда и косовских Албанаца, упали у кризу.
Касније је управо овај догађај био непосредни повод за бомбардовање СРЈ под изговором „хуманитарне кризе“ од стране НАТО алијансе, која је кренула у бомбардовање Југославије 24. марта 1999. године.
Да масакра над цивилима није било, потврдио је индиректно и Хашки трибунал, који је после изношења доказа Слободана Милошевића утврдио да су у том месту вођене борбе против албанских терориста и да су погинули били припадници илегалне ОВК. Из оптужбе против генерала Небојше Павковића, Владимира Лазаревића и осталих, овај случај је избрисан.

Циљ је протеривање Срба

Такозвано „негирање злочина“ у Рачку, Анђелковић у оваквим пресудама суда види као позадину којој је крајњи циљ протеривање Срба са Косова и Метохије.
„Све је у ствари у жељи да се виђени Срби санкционишу и да се на тај начин психолошки утиче на Србе да се исељавају да се плаше и да се иде на застрашивање Срба. То је покушај изазивања инцидената и сукоба како би се кроз велики инцидент протерали Срби”, рекао је Анђелковић.
Он сматра да је суштина пресуде да се постави пример за кажњавање Срба.
„То је суштина пресуде, да било шта што се каже, а да није у складу са ставовима не само приштинске власти него са ставовима ОВК, може бити пресуђено на исти начин као и Тодосијевићу“, закључио је Анђелковић.
Иван Тодосијевић, председника привременог органа општине Звечан - Sputnik Србија, 1920, 19.10.2022
СРБИЈА
Приштински суд осудио српског функционера на затвор због изјаве о Рачку
Даница Маринковић  - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2022
СРБИЈА
Даница Маринковић: И Албанци већ 23 године знају да у Рачку није било масакра
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала