- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Звезде експлодирају, астероиди лете, црне рупе гутају небеска тела“: Невероватан снимак из свемира

© AP Photo / NASA, ESA, CSA, and STScIПрве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб
Прве фотографије свемира са телескопа Џејмс Веб - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Америчка свемирска агенција НАСА извела је још један импресиван подвиг када је представила видео који у суштини показује све промене које су се десиле на небу током периода од 12 година.
Видео који је објавила НАСА је у суштини спој неколико видео-записа направљених од кадрова које је направило возило свемирске агенције.
Видео је било могуће направити захваљујући инфрацрвеном истраживању широког поља (Неовајз), свемирској летелици која обавља „један пут око Сунца” сваких шест месеци, снимајући слике „у свим правцима”. Комбинујући 18 таквих „мапа целог неба“, од којих је НАСА описала сваку као „огроман ресурс за астрономе“, научници су направили „тајм-лепс филм неба“ који би нам могао помоћи да боље разумемо функционисање универзума.
„Ако изађете напоље и погледате ноћно небо, можда вам се чини да се ништа никада не мења, али то није случај“, рекла је Ејми Мејнзер, главни истраживач Неовајза на Универзитету Аризона у Тусону.
„Звезде букте и експлодирају. Астероиди пролазе. Црне рупе гутају звезде. Универзум је заиста ужурбано, активно место“, навела је она.
Уметнички приказ галаксије у раном универзуму - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Кинески телескоп пронашао највећи атомски облак икада откривен /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала