Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Акција звана „сломити Србију“! Запад спрема „батину“ - одабран посебан датум за понижење Београда

© Sputnik / Лола ЂорђевићАмбасадори Квинте
Амбасадори Квинте - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
То што се у некаквом „предспоразуму“ који је освануо у албанској штампи признање тзв. Косова везује за 24. фебруар није случајност. Тај дан је постао историјски датум посебно када је реч и глобалним односима. Био аутентичан или не, овај документ садржи три кључне ствари: притисак, истеривање Срба на чистину и убрзање целог процеса.
Овако „план за Косово“, односно наводни документ предспоразума Београда и Приштине у којем је 24. фебруар прецизиран као датум за постизање договора „како би се уочи годишњице операције у Украјини показало јединство савезника“ коментарише каријерни дипломата Зоран Миливојевић.
CC0 / Пиксабеј / Документ
Документ - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Документ

Запад је нервозан

О томе да ли је овај документ био тема данашњег разговора председника Србије и амбасадора земаља Квинте, из штурог саопштења није познато, али да батина јесте тешка на шта је упозорио Вучић, упућује, каже Миливојевић, заједнички документ у коме амбасадори изражавају забринутост због могућег нарушавања стабилности у региону.

„То што се нарушавање стабилности доводи у везу са истицањем рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на Косову и Метохији, показује извесну нервозу када је реч о Западу. Иза свега се крије покушај убрзавања решавање питања КиМ, а на линији настојања да се постигне споразум који би водио ка прихватању „реалности“.

Србија не мења став

Притиснути различитим разлозима, они, у светлу глобалне кризе и сукоба у Украјини, покушавају да, објашњава Миливојевић, Косово реше на штету српских интереса. У тај план требало би укалкулисати и чињеницу да су у новембру избори за представнички дом и за Сенат у Америци.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак председника Србије Александра Вучића и амбасадора Квинте
Састанак председника Србије Александра Вучића и амбасадора Квинте - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Састанак председника Србије Александра Вучића и амбасадора Квинте
„Све је то део шире приче, али чини се да план није реалан. Састанак данас, према ономе што је могло да се прочита, показао је да Србија није мењала став и своју позицију“.

Мозаик догађаја

Све понуде које сада фигурирају као потенцијално могуће решење, не илуструју никакву новост већ само појачани притисак на Србију да реши питање Косова и уведе санкције Русији. Ова условљавања су међусобно повезана, сматра Миливојевић, и очигледно да постоји неки мозаик догађаја због чега је интерес Запада наглашен.
© Tanjug / DIMITRIJE GOLLПротест ДСС-а: Косово је Србија
Протест ДСС-а: Косово је Србија - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Протест ДСС-а: Косово је Србија

„Увођење санкција превазилази саме санкције и питање је демонстрирања лојалности Србије западним вредностима европског пута и приклањања западној сфери интереса. Ако би Србија променила свој став, односно, ако би је сломили, онда би вероватно лакше решавали и косовско питање, питање БиХ и целог региона. Цео притисак је сконцентрисан само на то“.

Суштина-сломити Србију

Сам предспоразум који је освануо у албанској штампи само је, сматра Миливојевић, илустрација тога шта се тражи, у ком року, и на који начин.
© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергреј Лавров на седници Савета безбедности УН у Њујорку
Министар спољних послова Русије Сергреј Лавров на седници Савета безбедности УН у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Министар спољних послова Русије Сергреј Лавров на седници Савета безбедности УН у Њујорку

„Ту нема ничега новог. У суштини то је настојање да се Србија сломи, призна и потврди државност Косова, да се Косово усмери ка УН чиме би се потврдила теза Запада да је Косово посебан случај. Ако би Србија прихватила да Косово има приступ УН постало би неважно да ли га Србија признаје или не, јер онда нема више ни Резолуције 1244 ни међународног права нити државе Србије у истим границама у којима је данас“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала