Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Бербок: Нерешена ситуација између Београда и Приштине изазива тензије - не можемо то више дозволити

© Sputnik / Лола ЂорђевићMинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок
Mинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Сви знамо да једног дана мора бити постигнут свеобухватни споразум између Београда и Приштине који предвиђа потпуну нормализацију, казала је министарка спољних послова Немачке Аналена Бербок и упитала - зашто стално померати тај дан.
Бербок је у обраћању шефовима дипломатија Берлинског процеса данас казала да "нерешена ситуација између Косова и Србије изазива стално тензије - било у вези регистарских таблица или испорука струје".

„То себи више не можемо дозволити“, поручила је.

Навела је да званичан Берлин у потпуности подржава напоре специјалног изасланика ЕУ Мирослава Лајчака и да се очекује већа спремност на компромисе обе стране.
Будућој Влади Србије поручила је да се више усклади са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ, наводећи да се то посебно односи на санкције Русији.
"Са много наде посматрамо конкретне кораке Србије у усаглашавању визне политике. Кријумачари угрожавају живот и безбедност људи, и деловање против њих је циљ који нас уједињује", казала је Бербок.
Када је реч о БиХ оценила је да су грађани гласали на важним изборима, на чему им је честитала.
„Сада је исто тако важно да Република Српска прекине политичке блокаде и своју сепаратистичку политику, јер је то у интересу свих грађана у тој земљи. Да би се напредовало у европској приступној перспективи неопходно је учинити више како би се испунили захтеви реформских приоритета ЕУ", казала је Бербок.
Министарка је казала и да ће Немачка имајући то у виду сагледати препоруку Европске комисије да се БиХ да статус кандидата.
„Мислим да заједно можемо напредовати код ове важне теме“, додала је.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала