- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британски генерал: Ракета коју је испалио Су-27 у близини британског авиона – јасно упозорење Русије

© Sputnik / Игорь Зарембо / Уђи у базу фотографијаТехничар даје знаке за полетање ловцу Су-27 на аеродрому Чкаловск
Техничар даје знаке за полетање ловцу Су-27 на аеродрому Чкаловск - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Бивши начелник Генералштаба Оружаних снага Велике Британије Ричард Данат позвао је руководство Велике Британије да буде опрезно приликом прикупљања обавештајних података за Украјину.
У ауторском чланку за лист „Дејли Телеграф“, Данат истиче да је неопходно избегавати инциденте попут оног који се догодио 29. септембра када је, према наводима британског министра одбране Бена Воласа, руски ловац Су-27 лансирао ракету у близини британског извиђачког авиона који је изводио рутинску контролу у међународном простору изнад Црног мора.
Лансирање ракете је, по мишљењу Даната, било јасно упозорење за британске ваздухопловне снаге да не улазе у зону интереса Русије. Он сматра да ће Лондон „поступити мудро ако узме у обзир то упозорење“, уколико британска страна није спремна „да повећа улоге и да се суочи са последицама“.
Данат констатује да је Лондон поступио исправно прихватајући објашњење Русије да је руски ловац грешком испалио ракету и тако одлучио да не погоршава ситуацију.
Према његовом мишљењу, подржавајући Украјину, Велика Британија треба да пази да не да Русији повода да повећа размере специјалне војне операције.
„Инцидент изнад Црног мора требало би да буде последњи у нашим стратешким прорачунима и акцијама. Уколико Украјинцима предајемо информације и обавештајне податке, потребно је деловати крајње опрезно и пажљиво приликом коришћења одговарајућег потенцијала. Такве операције треба да се одвијају у тајности, да се лако негирају и да се базирају на принципу неодређености“, рекао је бивши начелник британског Генералштаба.
Како је саопштио министар одбране Велике Британије Бен Волас, „ненаоружани извиђачки авион RC-135 River Joint изводио је 29. септембра рутинску патролу изнад Црног мора када су га пресрела два борбена руска ловца Су-27. Међутим, током пресретања, један од ловаца Су-27 испалио је пројектил у близини авиона RC-135 River Joint без визуелног контакта са метом“. Он је додао да је о инциденту разговарао директно са руским министром одбране Сергејем Шојгуом, те да је провера коју су обавиле руске власти показала да је Су-27 грешком испалио ракету.
Руска страна се није оглашавала поводом поменутог инцидента.
Руски ловац Су-35С - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РУСИЈА
Британски министар: Руски ловац испалио ракету у близини британског авиона
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала