- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Немачка министарка: Земље Западног Балкана потписаће три споразума 3. новембра у Берлину

© Sputnik / Лола ЂорђевићMинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок
Mинистарка спољних послова Немачке Аналена Бербок - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Земље Западног Балкана намеравају да створе основе за заједничко регионално тржиште, и тиме направе важан корак у правцу чланства у ЕУ, истакла је данас шефица немачке дипломатије Аналена Бербок која је домаћин састанка министара спољних послова Берлинског процеса.
Она је рекла да су се државе региона обавезале на закључивање три споразума о мобилности и да ће ти споразуми бити потписани на Самиту Берлинског процеса заказаном 3. новембра у главном граду Немачке, пренели су немачки медији.
Планиран је споразум о преласку граница у региону само уз личну карту, споразум о признавању диплома факултета и пословних квалификација.
„Тим споразумима олакшавате живот грађанима и помажете привреди, те подстичете привредни раст целог региона. Честитам вам на овом продору“, поручила је колегама са Западног Балкана.
Бербок је затражила од влада партнера са Западног Балкана да предузму све потребне кораке како би ти споразуми били потписани као што је то предвиђено на Самиту који ће окупити шефове држава и влада Берлинског процеса.
На састанку, како је пренела, било је речи и о енергетској безбедности, али и сајбер безбедности, те заједничкој зеленој агенди.
Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел је 2014. године покренула Берлински процес, којим је желела да подстакне даље приближавање земаља Западног Балкана ЕУ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала