- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Политико“: Европа страхује да ће Вашингтон смањити војну помоћ Украјини након избора

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteПоглед на амерички Капитол
Поглед на амерички Капитол - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Европа је забринута због могућности да Сједињене Америчке Државе смање војну помоћ коју пружају Украјини након избора за Конгрес који ће се одржати у новембру, пише лист „Политико“.
Како се наводи, Европа је „свесна забрињавајуће реалности“ која се своди на то да би ускоро могла да изгуби главног спонзора међу чланицама НАТО-а у Украјини.
Иако владе западних земаља пружају Украјини рекордну помоћ, подршка Вашингтона и даље надмашује напоре Европе по том питању. На то указују представници Републиканске странке који тврде да сукоб у Украјини представља већу опасност за Европу, него за Вашингтон. Стога сматрају да европске земље саме треба да повећају испоруку војне помоћи Украјини.

„Наши савезници би требало да почну са решавањем проблема у сопственом дворишту, пре него што затраже од САД велике инвестиције“, рекао је конгресмен, републиканац Тим Берчет, преноси „Политико“.

Како оцењује аутор чланка, „најдарежљивији извор помоћи Украјини би 2023. године могао одједном постати много шкртији“.
Избори за Представнички дом Конгреса на средини председничког мандата у САД одржаће се 8. новембра. Према прогнозама, републиканци би могли да добију већину, што ће им омогућити да спрече спровођење предлога председника САД Џоа Бајдена, члана Демократске странке, који активно пружа помоћ Украјини.
Став бившег америчког председника Доналда Трампа да су Сједињене Државе натерале Владимира Путина на војну интервенцију у Украјини био је једна од тема емисије „Нови Спутњик поредак“:
Амерички генерал Џек Кин - Sputnik Србија, 1920, 07.10.2022
Специјална операција у Украјини
Амерички генерал: За свега 66 милијарди добили смо Украјину која се уместо нас бори против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала