- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Против Србије вођен нуклеарни рат ниског интензитета: Нужан је покрет против НАТО-а

© Sputnik / Лола ЂорђевићПромоција књиге "Агресија САД и НАТО на Југославију"
Промоција  књиге Агресија САД и НАТО на Југославију  - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
На промоцији књиге „Агресија САД и НАТО на Југославију“ професор на Универзитету у Отави и аутор Мишел Чосудовски изјавио је како за нужност сматра формирање неке врсте организације или покрета који би се супротставио агресивној политици Америке и НАТО-а која већ деценијама врши терор над слободним светом.
На промоцији књиге „Агресија САД и НАТО“ уз професора Чосудовског говорили су Бранко Крга, генерал у пензији и некадашњи начелник Генералштаба војске Југославије, Лука Кастратовић, генерал у пензији и председник извршног одбора Клуба генерала и адмирала Србије као и Живадин Јовановић, председник Беогадског форума за савет равноправних и домаћин професора Чосудовског у Србији.
Аутор књиге Мишел Чосудовски оценио је да агресија НАТО на Југославију 1999. године представља израз политике ширења ка Истоку која се наставља до данашњих дана као и почетак милитаризације Европе. Чосудовски је окарактерисао агресију као илегални и криминални чин, а његове носиоце сматра одговорним за цивилне жртве, убиство деце, разарање цивилне инфраструктуре и, како је рекао, за "нуклеарни напад ниског интензитета".
Аутор показује да се радило о већем броју непринципијелних и лажних оптужби на наш рачун у чему се тражио повод за непотребну употребу силе. Последица рата против Југославије односи се на то да је тиме извршена генерална проба за ратове у Авганистану, Ирану, Либији, Сирији, Јемену, Венецуели, а могли бисмо и додати да вероватно не би било ни садашњег трагичног сукоба у Украјини да је свет принципијелно реаговао на агресију НАТО-а против Југославије, изјавио је генерал у пензији Бранко Крга.
© Sputnik / Лола ЂорђевићБранко Крга, генерал у пензији, ранији начелник ГШ Војске Југославије
Бранко Крга, генерал у пензији, ранији начелник ГШ Војске Југославије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Бранко Крга, генерал у пензији, ранији начелник ГШ Војске Југославије
Генреал Кастратовић осврнуо се на чињеницу да је професор Чосудовски, истраживајући и пишући о агресији на Југославију трпео личне притиске изабравши да још у току самог рата осуди неосновани напад на једну суверену земљу.
Значај ове књиге је у томе што је део текстова написан у току агресије јер је професор Чосудовски од почетка агресије када смо били усамљени устао да осуди агресију САД и НАТО. Указао је и указује на њен карактер, мотиве, циљеве и последице, рекао је генерал у пензији Лука Кастратовић.
© Sputnik / Лола ЂорђевићЛука Кастратовић, генерал у пензији, председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије
Лука Кастратовић, генерал у пензији, председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Лука Кастратовић, генерал у пензији, председник ИО Клуба генерала и адмирала Србије
Након промоције књиге професор Чосудовски, носилац српског ордена Златна медаља, положио је цвеће на Споменик Деци жртвама агресије 1999. године у Ташмајданском парку.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала