- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Русија ствара нови уређај за квантно рачунање

CC0 / Pixabay/TheDigitalArtist / Квантни компјутер
Квантни компјутер - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Пратите нас
Нови уређај који чини основу квантног рачунарства направили су научници Севернокавкаског државног универзитета. Према њиховим речима, систем је ефикаснији од конкурентског и троши 40-60 одсто мање енергије.
Резултати су објављени у часопису „Аплајд сајенсиз“.
Прелазак на квантно рачунарство, према мишљењу стручњака, важан је корак у развоју начина за уштеду енергије, који ће оптимизовати постојеће процесе и пружити нове могућности.
Спровођење виртуелних научних експеримената или дизајнирање нових сложених материјала обећавају опције за коришћење квантног рачунарства које су данас тражене, рекли су научници.
Специјалисти са Севернокавкаског федералног универзитета (НЦФУ) дизајнирали су нови уређај за компарацију бројева за квантно рачунање, који ће, према речима креатора, трошити 40-60 одсто мање енергије од конкурената.

„Направили смо комплетан математички модел уређаја за компарацију бројева, који лежи у основи најсложенијих операција квантног рачунарства. Моделирање физичких параметара уређаја показало је да је значајно економичнији и ефикаснији од модела познатих данас.“

Симулација је спроведена коришћењем софтверског пакета QCADesigner 2.0.3, који, према речима научника, омогућава да се физички процеси који се дешавају у квантном рачунарству описују са високом прецизношћу.
У будућности, истраживачки тим намерава да припреми предложени уређај за физичку имплементацију, као и да развије сложеније уређаје неопходне за квантно рачунарство.
Рад је изведен у оквиру програма руског Министарства просвете и науке „Приоритет 2030“.
Quantum Computing - Sputnik Србија, 1920, 01.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Научници праве „безгрешни“ квантни рачунар
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала