- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Фаучи приморан да сведочи о "масовном цензорском подухвату" током пандемије

© AFP 2023 / SAUL LOEBВодећи амерички епидемиолог и саветник Беле куће за пандемију вируса корона Ентони Фаучи.
Водећи амерички епидемиолог и саветник Беле куће за пандемију вируса корона Ентони Фаучи. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Главни медицински саветник Беле куће Ентони Фаучи и други високи званичници мораће да сведочи у оквиру тужбе у којој се тврди да је влада, заједно са платформама друштвених мрежа радила на стварању „масовног цензорског подухвата“ током избијања Ковида-19.
У пресуди од петка, судија Тери Даути одобрио је заједнички захтев државних тужилаца Мисурија и Луизијане да се примора неколико актуелних и бивших званичника да сведоче у процесу који су покренули државни тужилац Мисурија Ерик Шмит и његов колега из Луизијане Џеф Ландри.
„Након што смо пронашли документацију о дослуху између Бајденове администрације и компанија у чијем су власништву друштвене мреже у циљу цензуре слободе говора, одмах смо поднели захтев да званичници сведоче под заклетвом“, рекао је Шмит у саопштењу и додао:
„Крајње је време да осветлимо овај подухват цензуре и натерамо званичнике да се изјасне пред америчким народом, а ова пресуда ће нам омогућити управо то. Наставићемо да тражимо истину“.
Осим Фаучија, као сведоци биће приморани да се појаве и бивши секретар за штампу Беле куће Џен Псаки, директор Дигиталне стратегије Беле куће Роб Флаерти, генерални хирург САД Вивек Мурти и две високе личности из ФБИ-а и Одељења за унутрашњу безбедност (ДХС), преноси РТ.
Иако је одбрана инсистирала на томе да високи званичници могу бити позвани да сведоче о својим поступцима на функцији само под „ванредним околностима“, судија Даути је рекао да ни испуњавају тај стандард.
Додао је да су тужиоци из две савезне државе „доказали да др Фаучи има лично знање о питању цензуре на друштвеним медијима у вези са Ковидом-19“, наложивши му да мора да сарађује.
Захтеви за појављивањем на суду осталих званичника одобрени су по сличним основама, пошто је судија закључио да су сви, или имали директне састанке са компанијама у чијем су власништву друштвени медији о наводној цензури, или су били блиско упознати о тим разговорима.
На суду ће морати да се појави и Џен Истерли, која се налази на челу Агенције за сајбер и инфраструктурну безбедност (ЦИСА), јер тужиоци тврде да је она играла „централну улогу“ у „пријављивању дезинформација компанијама друштвених медија ради цензуре“, описујући сајбер агенцију као „нервни центар“ „напора савезне владе да цензурише кориснике друштвених медија“.
У тужби, коју су Шмит и Ландри поднели прошлог маја, тврди се да је савезна влада охрабривала друштвене мреже да цензуришу, бришу или забране одређена мишљења о пандемији, укључујући и теорије да је вирус Ковида-19 „исцурео“ из лабораторије, као и питања о ефикасности маски, вакцина или политике закључавања.
Два тужилаштва су се у истрази у великој мери ослањала на документацију коју су, путем судских наредби, прикупили од Јутјуба, Твитера и Фејсбукове матичне компаније Мета у којима се види да је између друштвених мрежа и америчке владе током пандемије постојала редовна комуникација.
Ни Бела кућа, нити званичници којима је наређено да сведоче, још увек нису коментарисали пресуду. Сведочења морају да се обаве у року од тридесет дана од доношења одлуке, али још увек је нејасно хоће ли одбрана уложити жалбу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала