- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЦИК БиХ: Нису утврђени резултати избора за председника и потпредседника Српске

© Sputnik / Бранко МаксимовићИзбори у Босни и Херцеговини
Избори у Босни и Херцеговини - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Централна изборна комисија БиХ није вечерас утврдила прелиминарне резултате избора за председника и потпредседника Српске и то ће учинити када се за то стекну услови, изјавио је председник ЦИК-а Суад Арнаутовић. Милорад Додик раније је изјавио да ће против чланова ЦИК-а поднети кривичну пријаву ако до данас не објаве прелиминарне резултате.
Арнаутовић је рекао да је Главни центар за бројање није окончао контролно поновно бројање гласачких листића за ниво председника и потпредседника Српске.
„Од 2.239 бирачких места у изборној јединици Република Српска, према наредби ЦИК-а за контролно поновно бројање, обрађено је 1.070 бирачких места из 13 општина, односно градова“, навео је Арнаутовић.
Како је речено на хитној седници ЦИК-а, резултати избора за председника и потпредседника Републике Српске биће утврђени допунском одлуком.

Усвојена одлука о објављивању резултата општих избора

ЦИК БиХ је на истој седници утврдио и објавио прелиминарне резултате избора за Председништво БиХ, Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Народну скупштину Републике Српске, Представнички дом Парламента Федерације БиХ и скупштине кантона.
Од објављивања ове одлуке тече рок за приговоре, који траје до 25. октобра до поноћи.
ЦИК БиХ данас је требало да утврди и објави резултате општих избора, што је рок прописан Правилником о провођењу избора, наводи РТРС.
Правилником је предвиђено да „ЦИК утврђује и објављује изборне резултате након обједињавања резултата гласања са редовних бирачких места и резултата добијених пребројавањем гласова у Главном центру за бројање најкасније 20 дана након одржавања избора“.
Подсетимо, председник СНСД-а и кандидат за председника Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће против свих чланова ЦИК-а БиХ бити поднете кривичне пријаве уколико данас не буду објављени прелиминарни резултати избора за председника Српске.
ЦИК је 10. октобра по службеној дужности наредио отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића на свим редовним бирачким местима у Српској за ниво председника и потпредседнике Републике Српске.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РЕГИОН
Додик о изборима у БиХ: Ми смо победили, све остало су спекулације /видео/
Избори у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РЕГИОН
ЦИК БиХ: Одбијен захтев за поништавање избора у Републици Српској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала