- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Ко се крије иза „Најнајније“ | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
У емисији откривамо какве тајне крије новохришћанска некропола у Нишу, али и каква је несазната тајна љубав о којој у књизи „Најнајнија“ пева Матија Бећковић.
Ко се крије иза речи „Најнајнија“ како се и зове нова песничка књига, да ли је она похвала или молитва за љубав и није ли ова лирика само наставак давно написане поеме „Вера Павладољска“ – за „Орбиту културе“ открива песник Матија Бећковић.
О чему говори недавно објављена књига „А ви тако волите Достојевског?“, зборник текстова савремених руских писаца и филозофа објављених од почетка специјалне војне операције у Украјини?
Kакву стварност у својим колумнама виде и описују Захар Прилепин, Герман Садулајев, Лав Пирогов, Анатолиј Васерман, Андреј Ткачов, Олга Андрејевна… за „Орбиту културе“ објашњава преводилац и приређивач зборника Желидраг Никчевић.
Шта у сусрет овогодишњем сајму књига који ће се одржати после две године паузе кажу писац Душан Ковачевић који ће свечано отворити ову светковину књиге и Сања Милић, уредник књижевног програма Сајма.
Каква се и колико богата каријера сместила између филмова „Атентат у Сарајеву“ и „Хероји Халијарда“ који стоје као међаши његовог вишедеценијског глумачког и редитељског рада – питамо Радоша Бајића, а поводом илустроване аутобиографије познатог глумца и редитеља која носи назив „Мој живот – моја прича“.
До каквих су невероватних открића дошли археолози Завода за заштиту споменика културе радећи на ранохришћанској некрополи у нишком насељу Јагодин мала, где су дошли до нових сазнања везаних за време цара Константина – за Спутњик открива археолог Александар Алексић.
Шта се све нашло на изложби у Студентском културном центру отвореној поводом 15 година од покретања стрип серијала „Вековници“, одакле идеја о подсеријалу „Бескрвни“ и Краљевићу Марку као хероју девете уметности, за Спутњик открива аутор „Вековника“ Марко Стојановић.
О унапред распродатом концерту „Ко то тамо“, на коме музику из најпопуларнијих филмова и ТВ серија удруженим снагама изводе Народни оркестар и хор РТС разговарамо са диригентом овог музичког спектакла, маестром Ђорђем Станковићем.
Каквој се публици, данас, пола века од објављивања првог броја, обраћа часопис „Галаксија“, некад најзначајнији научнопопуларни часопис од Триглава до Ђевђелије, јесу ли то и сад као некад посвећеници а не читаоци, да ли је лако следити стари дух у обраћању миленијалцима – питамо главног уредника Нове Галаксије Станка Стојиљковића.
Ко се крије иза „Најнајније“ | Орбита културе

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
 - Sputnik Србија
▶️ Ауторске емисије, ексклузивне интервјуе и анализе горућих питања у продукцији Спутњика пратите у рубрици „Подкаст“
28 Април, 19:00
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала