- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Орлови вриште: Америчка војска надомак Србије - мета је Русија

© Sputnik / Александр Имедашвили, STF / Уђи у базу фотографијаВојска САД
Војска САД  - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Распоређивање дивизије америчких војника у нашем комшилуку, у Румунији, на први поглед не делује као тектонско померање, јер је реч о снагама неадекватним за озбиљнију борбу. Међутим, ова јединица могла би да послужи као окидач за званични улазак америчке војске у Украјину, а то може да значи - директан америчко - руски сукоб.
Овако пребацивање америчке 101. ваздушно-десантне дивизије у Европу у оквиру јачања источног крила НАТО-а, за Спутњик коментарише политиколог Александар Павић.
Амерички медији преносе да је ова јединица спремна да уђе на територију Украјине у случају даље ескалације сукоба између Москве и Кијева или у случају напада на једну од земаља НАТО-а.
Реч је о формацији лаке пешадије „Вриштећи орлови“ коју чини 4.700 војника, један од њених команданата бригадни генерал Џон Лубас каже да су „спремни да бране сваки педаљ територије НАТО-а“.

Следећи корак, борбени додир Америке и Русије

Павић подсећа да је на последњем самиту у Мадриду НАТО најавио да ће повећати снаге у Источној Европи ка Русији са до 300 хиљада војника, али наш саговорник сматра да је то илузорно, јер Алијанса нема толики капацитет.
„То нису велике снаге, у односу на оно што има Русија, то су врло мале снаге, бледа слика НАТО-а из доба Хладног рата. Поменута 101. ваздушно - десантна дивизија је лака пешадија. Та снага само по себи није довољна да промени исход рата, ни на који начин. Али, она може да служи неоконзервативним манијацима у Вашингтону да изазову додир, борбени додир или сукоб између америчких и руских снага, да би онда то практично искористили као повод за директан руско - амерички сукоб“, објашњава Павић.
Овакве изјаве америчких војних званичника већ су могле да се чују, командант друге бригаде ове дивизије, пуковник Едвина Матаидеса, истиче да је његова јединица у Румунији најближа украјинској територији од свих других америчких снага.
Додаје да „пажљиво прате“ дејства Оружаних снага Русије и изводе војне вежбе које „тачно понављају оно што се догађа у Украјини“.
© AP Photo / Vadim GhirdaНАТО база у Румунији
НАТО база у Румунији - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
НАТО база у Румунији

Званични позив Американцима да уђу у Украјину?

Управо у овим речима Павић види окидач за евентуални званични улазак америчких снага на територију Украјине у случају ескалације сукоба, изречено, каже, може да значи било шта.
„Рецимо, Зеленски може званично да позове америчку војску да уђе, мада америчких војника има и сад, војника специјалних јединица, али њихов ангажман није званичан. Била би то ситуација попут оне када је Асад у Сирију званично позвао руску војску да помогне. Онда би неко у Вашингтону, један од поменутих ратнохушкача могао да издејствује да се тако нешто одобри. Тада би смо имали америчке војнике званично у Украјини, ако би погинуо један, било како, они би тврдили да је страдао од руске гранате или метка, то би могао да буде згодан повод за оне који су започели овај рат у Вашингтону да то искористе као позив за амерички ангажман против самих Руса“.
Павић још једном повлачи да Американци немају капацитет да копнено ратују са Русима у Европи, али есклалација може бити опасна, јер је реч о две највеће нуклеарне силе, овакво провокативно размештање снага може да скрене сукоб на много опаснији пут.

Штит за одвраћање Русије

Павић подсећа да Руси нису показали било какво занимање за било шта што се тренутно дешава изван Украјине, али да је очигледно да НАТО покушава да их на то испровоцира. Додаје да у Румунији већ постоје инсталације које су за Руску Федерацију врло провокативне.
„То су елементи антиракетног штита који врло брзо може да се претвори у офанзивне лансере нуклеарних крстарећих ракета које би могле да погоде руску територију. То НАТО, наравно, зна, истих таквих има и у Пољској. Ако Руси једном избију на Дунав, на Одесу на Исмаил, скроз до молдавске границе, то јест до Придњестровља, они би били јако забринути за судбину тог противракетног штита у Румунији. Зато ово размештање вероватно служи и за потенцијално одвраћање Руса“, објашњава Павић.
Упитан да прокоментарише груписање НАТО снага у нашем првом комшилуку он каже да је само реч о појачању, да већ неко време у нашем комшилуку расте број НАТО снага, америчка војска већ је у Албанији.
„Пребачена је и команда специјалних америчких снага, тамо се полако пребацује додатна америчка војска. У исто време Американци својски раде на стварању војске такозваног Косова, директно на територији Србије. Повећао се контигент ЕУФОР-а иу Босни и Херцеговини, за бар 500 војника, повећава се и присуство НАТО војника у Грчкој. Наравно, изговор је рат у Украјини, али под њим се врши тиха НАТО, односно америчка окупација Европе, поготово у нашем окружењу“, закључује Павић.
У Пољској се распоређује батаљон НАТО-а  - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РУСИЈА
Медији: Америка распоредила у Румунији дивизију спремну да уђе у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала