- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН позивају светски суд да се позабави израелском окупацијом Палестине

© AP PhotoЗаставе Израела и Палестине
Заставе Израела и Палестине - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Уједињене нације позвале су Међународни суд правде да преиспита правне последице израелске окупације Западне обале и источног Јерусалима, инсистирајући да палестинске територије не смеју бити лишене државности или суверенитета од стране било које окупационе силе.
Трочлана комисија УН-а задужена за испитивање стања људских права на палестинским територијама објавила је у четвртак свој први извештај, наводећи „разумне разлоге” за закључак да је израелска окупација Западне обале и источног Јерусалима „противзаконита према међународном праву због своје трајности и де факто анексионих политика израелских влада”.
„Акције израелских влада које су разматране у нашем извештају представљају незаконит режим окупације и анексије који се мора решити“, рекао је комесар Крис Сидоти у саопштењу и додао:

„Међународни систем и појединачне државе морају деловати и поштовати своје обавезе према међународном праву. То мора да почне на овој седници Генералне скупштине подношењем извештаја Међународном суду правде (МСП)“.

Комисија је основана прошле године након једанаестодневних борби између израелских безбедносних снага и палестинских милитаната, како би истражила „сва наводна кршења међународног хуманитарног права и сва наводна кршења и злоупотребе међународног закона о људским правима“ на Западној обали, у источном Јерусалиму и унутар територије Израела.
У новом извештају на 28 страница наглашава се да закон о окупацији мора бити „привремен“ и да важи само током рата, али се ипак напомиње да многи Палестинци сада живе под сталним ванредним стањем. Тврдећи да Палестинци не могу бити трајно лишени државности или суверенитета, комисија је од МСП-а затражила „хитно саветодавно мишљење... о правним последицама континуираног одбијања Израела да оконча окупацију“.
Иако су друга тела УН-а и међународне организације у прошлости више пута проглашавале да је израелска окупација у супротности са међународним правом, МСП је издао само једно саветодавно мишљење о Израелу 2004, када је пресудио да су делови израелске „безбедносне баријере“ изграђене око Газе и Западне обале незаконити, пошто су прешли границе утврђене 1967. Таква саветодавна мишљења, међутим, нису обавезујућа, и остаје нејасно које ће мере МСП предузети након новог извештаја УН.
Западну обалу, источни Јерусалим и Газу окупирале су израелске снаге након Шестодневног рата 1967. Иако је Израел евакуисао своје војнике и насељенике из Газе 2005, држећи је од тада под чврстом блокадом, јеврејска насеља наставила су да расту на другим територијама , а стотине нових јеврејских насеља изграђена су на земљи која је одузета од арапских власника.
Према подацима израелских организација за заштиту људских права, Пис нау и Б'Тселем, око 465.000 израелских досељеника данас живи на Западној обали, као и више од 200.000 у окупираном источном Јерусалиму.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала