- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Витез и официр Весна Фила – жена која се не боји свог презимена и титуле супруге

© Sputnik / Спутњик СрбијаМарина Рајевић Савић и Весна Фила
Марина Рајевић Савић и Весна Фила - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
Пратите нас
Иако иза себе има богату каријеру крунисану са два ордена, Весна Фила каже да не само што јој не смета, већ се и поноси када је окарактеришу као жену Томе Филе. По њој, свака жена која преко мере инсистира на индивидуалности улази, вођена сујетом, сама са собом у сулудо такмичење које се неминовно завршава измицањем тепиха испод сопствених ногу.
Гост Спутњикове емисије "Док анђели спавају" била је гошћа која се не боји својих звања уколико се налазе у мушком роду нити јој смета када је називају супругом чувеног адвоката јер, како сама каже, човек мора бити свестан себе и онога шта је заслужио, али и онога што му је дато.

Витез – официр – супруга

Директор школе, помоћник министра просвете и носилац два ордена, две академске палме за допринос неговању француске културе и језика објашњава како су породица и осећај припадности за њу приоритет. Док је први орден уручен од Француске Републике у рангу витеза, други орден Весни Фили додељује статус официра. Ипак, сама наглашава како је поносна и на титулу супруге. Педесет година брака између двоје изузетно успешних појединаца довели су их до сазнања да човек мора бити поносан на себе и своја достигнућа, али да исто тако мора бити поносан и на заједницу коју са својим изабраником гради годинама или деценијама.

Тајна доброг брака

Иако аутор чак 24 комплета уџбеника за ђаке од првог од осмог разреда основне школе, наглашава да за добар и дуговечан брак не постоји добра лекција нити прави рецепт. Све зависи од људи, од појединаца, њихових нарави и погледа на себе, на свог супружника и њихово заједничко место у животу. Једини постулат којег би требало сви ти појединци различитих нарави и схватања да прихвате и примене јесте тај да у браку мора постојати велико поверење, подршка и изузетна толеранција. Егоизам је прави рушитељ бракова, а размена у којој супружник и даје и прима без рачуна и сујете јесте кључна. Деца, која су круна брака, никако нису карика која исти може и очувати. То, закључује Фила, једино може бескрајна размена поверења, поштовања и толеранције.
© Sputnik / Радоје ПантовићАдвокат Тома Фила
Адвокат Тома Фила - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Адвокат Тома Фила

Одрицање је љубав

Иако је поред матичног Филолошког факултета завршила и глуму у класи са Александром Берчеком, Недом Арнерић, Аљошом Вучковићем и Мирком Бабићем, по дипломирању се одмах удала, напустивши тиме глуму пре него што је икада у њу и крочила. Одлуку је сама донела, схвативши да због природе посла којим се њен супруг већ бавио и уметности која је њу привлачила, неће имати времена да заснују и воде рачуна о породици.

Незавршена основна школа

Колектив и ђаци школе Владислав Рибникар, која је раније носила назив Алекса Шантић, памти бившу директорку Филу по присутности, али не само физичкој, већ и суштинској. Весна Фила је увек говорила да је породица прва, а знајући да многа деца долазе из разбијених и нефункционалних породица, трудила се да им развије осећај припадности школи. И док је она говорила ђацима да се никад не зна када ће једни другима касније у животу затребати, стварајући и негујући оно што ће касније постати дугогодишња пријатељства, њен супруг је у шали говорио како је ожењен женом која још није завршила основну школу – алудирајући на чињеницу да је и сама Весна као дете похађала исту установу у којој је касније предавала и радила.
© Tanjug / JADRANKA ILICОсновна школа „Лаза Костић“
Основна школа „Лаза Костић“ - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
Основна школа „Лаза Костић“

Полицајац Мрвица

Поред наставног кадра и остатак колектива О.Ш. Владислав Рибникар био је посвећен деци, а изразит пример тога био је и полицајац Мрвица. Висок два метра, крупан, поуздан, а нежне душе, деца су школског полицајца прекрстили у Мрвицу. Директорка Фила је у почетку бранила деци да га тако ословљавају, бринући се да га тиме не увреде, међутим, отац четворо деце, изузетно ангажован око свих малишана и сивма њима наклоњен, Мрвица је ново име прихватио са одушевљењем.

Вера у будућност

Од њене прве генерације прошло је доста година и још много више ђака, али Весна Фила се и даље сваке године састаје са својим првим разредом. Одавно им није више разредни старешина, некадашњи ђаци су данас одрасли људи, али их она и даље зове својом децом. Иако иза себе има бројна достигнућа на пољу културе, иако је радила као помоћник министра просвете, иако је учествовала у небројеним културно-просветним манифестацијама, тек гледајући своју прву генерацију – своју децу како воли да их зове, Весна Фила каже да добија веру у бољу и исправнију будућност.
Читав разговор са Весном Филом можете послушати у емисији Марине Рајевић Савић "Док анђели спавају" овде.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала