- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америка покушала да свргне Орбана, милиони потрошени на мађарску опозицију

© AP Photo / Darko VojinovićПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Будимпешта је више пута дигла глас против санкција против Русије, наглашавајући да Мађарска неће подржати никакве мере које штете њеној економији.
Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је Вашингтон подстакао покрет против мађарског премијера Виктора Орбана, пошто САД не сматрају ту земљу довољно послушном, преноси Спутњик интернешенел.
„Сада се испоставља да је финансирана и опозиција у Будимпешти. Мађарски лист „Мађарска нација” објавио је истрагу о финансирању либерално-леве коалиције противника Виктора Орбана од стране америчке невладине организације Акција за демократију. Истражитељи и специјалне службе ће испитати све околности покушаја страног мешања у политички живот земље, али је већ сада очигледно да се рачун приближава милионима долара“, рекла је Захарова.
Према овом извештају, фондација, основана непосредно пре фебруарских избора, имала је блиске везе са Европским саветом за спољне односе (ЕЦФР). У извештају се такође наводи да је Акција за демократију повезана са милијардером рођеним у Мађарској, Џорџом Сорошем, који финансира Фондације за отворено друштво, које је Мађарска забранила пре неколико година.
Захарова је подсетила и да је руководство ЕУ незадовољно независним ставом Будимпеште и да Мађарској прети казнама и санкцијама.
Мађарска се одлучно противила санкцијама ЕУ против Русије. Будимпешта је више пута упозоравала да ће одлука Брисела да пошаље војну помоћ Кијеву усред тамошње руске специјалне војне операције и уведе ограничења против Москве резултирати великим економским колапсом европског блока.
Санкције, које су подржале САД, Британија и ЕУ, погоршале су проблеме тржишта горива, што је резултирало великом енергетском кризом широм Европе, са рекордно високом инфлацијом и нагло растућим трошковима живота.
Будимпешта, престоница Мађарске - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
СВЕТ
Мађарска: Нећемо дозволити нове санкције против Русије
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
СВЕТ
Орбан: ЕУ ће се распасти као Совјетски Савез
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала