Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови тренд на тржишту: У Србији еко-насеља ничу као печурке

© Sputnik / Радоје ПантовићСело
Село - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Поред раста цена и масовне градње на тржишту некретнина, у Србији сада имамо потпуно нови тренд. Иако на први поглед толико и не упада у очи, чињеница је да и у нашој земљи постаје све атрактивнији и траженији. У питању је тренд, који је занимљив и по цени и по свему ономе што корисницима пружа, а реч је о „еко-насељима“.
Данас их инвеститори и граде и планирају широм Србије: у престоници, на Златибору али и у Врњачкој Бањи, Сребрном језеру, Фрушкој Гори. Цене иду од око 80.000 евра по јединици у просеку. За тај новац може се добити кућа од 54 квадрата, са двориштем и паркинг местом, пише Блиц.
Типска насеља су, наводи лист, постојала и раније, али се сада полако јавља потреба богатих за миром и тишином. Пример за то је Новак Ђоковић, који је изградио вилу на Павловачком језеру, а такође се и неколико глумаца одселило ван града. Сви они траже мир, тишину и интиму какву градска средина нема, пише овај лист.
По правилу, оваква насеља су лоцирана у руралним срединама. Најчешће имају додатне „садржаје“ као што су базени, спортски терени, игралишта.
Како се ради о потпуно одвојеним насељима, у првим фазама градње се обично ради инфраструктура, улице, осветљење, ограда. Блиц наводи да оваква насеља у плану броје од 11 кућа површине 108 квадрата, у случају најмањег пројекта, до насеља које броји 100 кућа, површине од 73 до 161 квадрат. У једном од њих је продаја почела и за 80.000 евра може да се купи кућа површине 54 квадрата са паркингом и двориштем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала