- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Риши Сунак потврдио кандидатуру за премијера Велике Британије

© AP Photo / Stefan RousseauРиши Сунак, бивши министар и један од кандидата за лидера британске Конзервативне партије и место премијера
Риши Сунак, бивши министар и један од кандидата за лидера британске Конзервативне партије и место премијера - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Бивши британски министар финансија Риши Сунак потврдио је данас да улази у трку за новог лидера Конзервативне странке и премијера, после оставке Лиз Трас.
„Уједињено Краљевство је велика земља, али суочавамо се с дубоком економском кризом. Због тога се кандидујем за лидера Конзервативне партије и вашег следећег премијера“, написао је Сунак на Твитеру, преноси Танјуг.
Претходно је председница Доњег дома британског парламента Пени Мордант изјавила да остаје у трци за новог лидера торијеваца и премијера, док бивши премијер Борис Џонсон, који се јуче вратио у Лондон с одмора и прикупио неопходних 100 гласова подршке конзервативаца да уђе у изборну трку, још није потврдио да ће се кандидовати.
Трас је поднела оставку прошле недеље после 45 дана на функцији, признајући да није могла да испуни економске планове о смањењу пореза.
Кандидати који би могли да замене одлазећу премијерку морају у кратком временском периоду да сакупе подршку, пошто се номинације завршавају у понедељак у 14 часова по локалном времену.
Име новог лидера конзервативаца, односно премијера Британије, биће објављено 28. октобра, а изабраће га око 170.000 чланова странке који ће гласати онлајн.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала