- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

СНСД-у највише гласова у Скупштини РС, за Цвијановић 51,65 %

© Sputnik / Бранко МаксимовићГужве пред затварање бирачких места у БиХ
Гужве пред затварање бирачких места у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Централна изборна комисија БиХ објавила је прелиминарне резултате општих избора у БиХ за све нивое, осим за председника и потпредседнике Републике Српске.
Тим резултатима, који су саопштени синоћ, потврђено је да су на општим изборима 2. октобра у трци за чланове Председништва БиХ победили Жељка Цвијановић, Жељко Комшић и Денис Бећировић, а три највеће националне странке добиле су већину гласова у парламентима државе и ентитета.
Утврђени су резултати са општих избора и за Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, Представнички дом Парламента Федерације БиХ, Народну скупштину Републике Српске и скупштине кантона у ФБиХ, пренела је Срна после синоћне седнице комисије. Кад су у питању резултати за скупштину РС, СНСД Милорада Додика је освојио највише гласова - 221.554 или 34,63 одсто, следе СДС са 95.648 гласова или 14,95 одсто, ПДП са 65.872 или 10,30 одсто, Социјалистичка партија Петар Ðокић - НДП - СНП са 37.919 или 5,93 одсто, Покрет за државу који је добио 36.651 глас или 5,73 одсто.
Кандидаткиња СНСД-а Жељка Цвијановић освојила је највише гласова на изборима за српског члана Председништва БиХ - 327. 720 гласова или 51,65 одсто, кандидат СДС-а Мирко Шаровић освојио је 224.912 гласа или 35,45 одсто, а кандидат коалиционог блока „Уједињени за слободну Босну“ Војин Мијатовић 38.655 или 6,09 одсто.
Из ЦИК-а БиХ је саопштено да ће резултати избора за председника и потпредседнике Републике Српске бити утврђени када се стекну услови и напомиње да Главни центар за бројање није окончао активности по наредби ЦИК-а БиХ од 10. октобра.
Одлука о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ, како се наводи, ступа на снагу даном доношења и биће објављена, као и утврђени резултати, на интернет страници ЦИК-а и сматраће се да је даном објаве достављена свим учесницима у изборном процесу.
До уторка, 25. октобра до поноћи, могуће је подношење захтева за поновно бројање гласачких листића. Против одлуке о утврђивању и објављивању резултата општих избора у БиХ, у складу са Изборним законом БиХ, може се путем ЦИК-а БиХ поднети жалба Апелационом одељењу Суда БиХ у року од два дана од дана објаве одлуке на веб страници ЦИК-а, додаје се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала