- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу упозорава да Кијев намерава да употреби „прљаву бомбу“

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Пратите нас
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу разговарао је данас телефоном с француским колегом Себастијаном Лекорном и турским колегом Хулусијем Акаром и пренео им своју забринутост због могућности да украјинске снаге изведу провокацију уз употребу „прљаве бомбе“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Шојгу је, такође, с колегама разговарао о ситуацији у Украјини која, како је навео, има тенденцију да надаље неконтролисано ескалира.
Раније је саопштено да су поверљиви извори из разних земаља, укључујући Украјину, упозорили на то да кијевски режим припрема на територији своје земље провокацију у којој би могла бити искоришћена „прљава бомба“ или нуклеарна муниција малог капацитета.
Циљ провокације је да се, према наводима извора, Русија оптужи да је употребила оружје за масовно уништење и да се на основу тога покрене снажна антируска кампања.
Разни извори су навели да је под руководством западних ментора Кијев већ приступио реализацији тог плана. Руководству Источног планинско-руднопрерађивачког комбината у граду Жуте Воде у Дњепропетровској области, као и Кијевског института за нуклеарна истраживања, постављен је задатак да израде „прљаву бомбу“, а посао је већ у завршној фази, наводе извори.
Према налогу Владимира Зеленског, сарадници канцеларије председника Украјине су у тајним контактима с представницима Велике Британије због евентуалног испоручивања кијевским властима компоненти нуклеарног оружја.
Организатори провокације рачунају на то да би већина земаља крајње жестоко реаговала на „нуклеарни инцидент“ у Украјини, а да би Москва изгубила подршку многих својих кључних партнера.
Руска војска током специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Макрон: Мир се може успоставити само на условима Кијева; Још три области могу бити ослобођене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала