- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Почиње велики пројекат: НАСА истражује неидентификоване појаве у ваздуху

© AFP 2023 / Sam YehНеидентификовани летећи објекат на плажи Фејтсуј, Нови Тајпеј, Тајван, 4. октобар 2022.
Неидентификовани летећи објекат на плажи Фејтсуј, Нови Тајпеј, Тајван, 4. октобар 2022. - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
НАСА је одабрала 16 појединаца који ће учествовати у независном студијском тиму о неидентификованим појавама у ваздуху (УАП). Посматрања догађаја на небу који се не могу идентификовати као авиони или као познати природни феномени категоришу се као УАП.
Независна студија почиње у понедељак, 24. октобра. Током девет месеци, независни студијски тим ће поставити темеље за будућу студију о природи УАП-а за Нaсу и друге организације. Да би то урадио, тим ће проучавати како подаци које су прикупили цивилни владини субјекти, комерцијални подаци и подаци из других извора потенцијално могу бити анализирани како би се расветлили УАП-ови. Затим ће агенција препоручити систем за потенцијалну анализу података УАП-а од стране агенције.
Студија ће се фокусирати искључиво на некласификоване податке. Потпуни извештај који садржи налазе тима биће објављен јавности средином 2023. године, пише на сајту свемирске агенције.
„Истраживање непознатог у свемиру и атмосфери је срце онога што смо ми у ‘Наси‘“, рекао је Томас Зурбухен, помоћник администратора Дирекције за научне мисије у седишту „Насе“ у Вашингтону.

„Разумевање података које имамо око неидентификованих ваздушних феномена је од кључног значаја извучемо научне закључке о томе шта се дешава на нашем небу. Подаци су језик научника и чине необјашњиво објашњивим”, рекако је Зурбухен.

Неидентификовани ваздушни феномени су од интереса и за националну безбедност и за ваздушну безбедност, а студија је у складу са једним од Насиних циљева да осигура безбедност авиона. Без приступа опсежном скупу података, скоро је немогуће верификовати или објаснити било које запажање, тако да је фокус студије да се Наса информише о могућим подацима који би се могли прикупити у будућности како би се научно открила природа УАП-а.
„НАСА је окупила неке од водећих светских научника, практичара података и вештачке интелигенције, стручњака за безбедност у ваздухопловству, а све са одређеним циљем, а то је да нам каже како да применимо пуни фокус науке и података на УАП“, рекао је званичник Насе одговоран за вођење студије Данијел Еванс.
Лансирна рампа ракете-носача Сојуз ФГ са свемирским бродом са посадом Сојуз МС-02 на космодрому Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2022
РУСИЈА
Русија лансирала у орбиту два војна сателита са тајном мисијом /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала