- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден говорио о свом здрављу и покренуо лавину коментара: „Није смешно. Застрашујуће је“ /видео/

© AP Photo / Alex BrandonАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
У интервјуу за једну од најпопуларнијих емисија на америчком каналу МСНБЦ, Џозеф Бајден направио је гаф који је покренуо лавину коментара о његовом менталном здрављу.
Испрва Бајден је у емисији „Недељни шоу“, одговарајући на питање намерава ли да се кандидује за други мандат одговарао сталожено.
На коментар водитеља Џонатана Кејпехарта да су грађани забринути због председниковог здравља (поменуо је своју тетку Глорију која је гласала за Демократе, а сада, како је рекао, није сигурна да ће се Бајден поново кандидовати), председник САД одговорио је да је легитимно бринути се о било чијим годинама, укључујући и његове.
„Мислим да је то потпуно легитимно. Мислим да је најбољи начин да донесете суд о томе ако ме посматрате. Успоравам ли? Радим ли истим темпом?“, рекао је Бајден.
Шеф Беле куће себе је описао као „великог поштоваоца судбине“ и да би „сутра могао да се разболи и умре“ и нагласио да би они који у питање доводе његове године и оштроумност могли да подрже и „неког другог демократу“.
„Што се тиче мог нивоа енергије и питања колико тога могу да урадим, мислим да би људи требало да се запитају имам ли и даље исту страст према ономе што радим. Ако мисле да имам, у реду. Ако не мисле... требало би да ме охрабре да одем“, рекао је председник и додао:
„Али Џонатане, куцни у дрво, не желим да се завитлавам, доброг сам здравља. Физички функционишем добро, а такође и ментално“.
Чини се, међутим, да председник није убедио гледаоце да је доброг здравља, јер се у једном тренутку током разговора учинило да је „одсутан“ и то у тренутку када га је Кејпехарт упитао шта о евентуалној одлуци да се поново кандидује мисли Бајденова супруга.
Након водитељевог питања уследило је дуго и непријатно ћутање, а председник је дуго остао загледан у плочник стазе по којој су се он и Кејпехарт током интервјуа шетали. Одговор је уследио тек пошто је Кејпехарт морао да га „подстакне“.
„Докторка Бајден мисли да... моја жена мисли да ја... ух... да радимо нешто веома важно“, немушто је изговорио председник.
Корисници друштвених мрежа одмах су реаговали, питајући се шта се догодило и оцењујући да Бајден није у стању да се кандидује по други пут.
"Ово није смешно. Застрашујуће је. Он не сме поново да е кандидује", један ј еод коментара.
Питање Бајденове компетентности на дневном је реду америчког политичког живота већ дуже време и на њега не обраћају пажњу само грађани, већ и политичари. Тако је, реагујући на најновији гаф председника који ће наредног месеца напунити осамдесет година, чланица Конгреса Клаудија Тени упоредила Бајдена са воштаном фигуром из музеја Мадам Тисо коме, како је рекла, „влада у сенци“, односно тим из Беле куће, сугерише шта да говори.
„Морамо да проверимо да ли је Џо Бајден заиста способан да буде председник. Ја мислим да није“, изјавила је Тенијева и додала да се придружила иницијативи свог колеге Ронија Џексона, који је захтевао да се амерички председник подвргне когнитивном тесту.
Након низа гафова у јавности, Џексон, који је, пре него што је изабран у Конгрес, био лекар тројице председника - Џорџа Буша, Барака Обаме и Доналда Трампа - већ одавно наглашава да актуелни амерички председник због здравственог стања није способан да обавља дужности.
„Није потребан неуролог да би се схватило да је (Бајден) у озбиљном когнитивном паду. Амерички народ зна шта се дешава и не мисли да је главнокомандујући у стању да обавља свој посао. Прошло је време када су га особље Беле куће и либерални медији штитили од питања о менталној способности и мојих захтева за когнитивним тестом“, рекао је Џексон.
У међувремену, истраживања јавног мњења показују да је скоро две трећине Американаца „донекле забринуто“ због менталног здравља председника, док би за његов реизбор гласало свега 33 одсто грађана САД, пише међународни Спутњик.
О Бајденовом здравственом стању недавно је у емисији Маша и ... за Спутњик говорила проф. др Даница Грујичић:
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 14.07.2022
СВЕТ
Бајден поново „бриљира“: Низ гафова током посете Израелу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала