Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Блинкен у Приштини против „прекрајања граница“, а све у част Олбрајтове која је прекрајала Србију

© AP Photo / Kevin LamarqueАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
На форуму жена у Приштини посвећеном Медлин Олбрајт државни секретар САД Ентони Блинкен у видео обраћању је поручио да је неопходно да се устане против тирана и свих оних који користе силу да прекрајају границе других држава.
"Повод за интервенцију Сједињених Америчких Држава на Косову био је исправан, стога је успешно окончан", изјавио је на форуму у Приштини државни секретар Ентони Блинкен.
Сећајући се бивше секретарке Медлин Олбрајт, Блинкен је рекао да су од ње добили јасне инструкције.
„Морамо устати против тирана и других и свих оних који користе силу да прекрајају границе других држава. Она је у последњој посети Приштини, 2019. године, рекла да је рат на Косову био сукоб између варварских убистава и неопходне силе, злонамерне нетрпељивости и поштовања људских права. Између тираније и демократије, наша Алијанса је била веома моћна, али смо успели, јер је наша ствар била исправна због народа Косова. Све важи и данас и поново ћемо успети“, изјавио је амерички државни секретар на форуму који је одржан под покровитељством председнице привремених институција у Приштини Вјосе Османи.
Некадашње америчке секретарке сетио се и генерал Весли Кларк. Иако је рекао да је остало још много посла, Кларк је похвалио тзв. Косово и додао да је поносан на посао који је обављен.

Вјоса Османи: Жене су узеле оружје да заштите Косово

Домаћин Форума, председница Вјоса Османи, изјавила је да је циљ превазилажење изазова, како би се постигла равноправна заступљеност.
„Радићемо дан и ноћ на томе да једнакост буде део наше свакодневице. Када гледамо у будућност, не смемо заборавити прошлост. Историја Косова је прича о свакој жени која је скинула камен са нашег пута ка равноправности. Жене које су се суочиле са отпором и протестима 90-их такође су узеле оружје да заштите ову земљу“, рекла је она.
У оквиру форума Вјоса Османи одликовала је жене Украјине Председничком медаљом за заслуге за, како је рекла, исказану храброст и дат допринос.
Орден су примили посланица украјинског парламента Јевгенија Кравчук и украјински новинари који су се смештени на Косову, преноси КоССев.
Застава Србије поред крана - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Подкаст
Каквом то „батином“ Запад прети Србији | Свет са Спутњиком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала