Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Даница Грујичић већ открила за Спутњик шта ће јој бити први кораци у Министарству

© Sputnik / Лола ЂорђевићДаница Грујичић и Маша Радовић
Даница Грујичић и Маша Радовић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Нови министар здравља, неурохирург и директор Института за онкологију и радиологију Србије, професор доктор Даница Грујичић, сматра да је императивни задатак српског здравства изградња нових здравствених установа али и повратак значаја улоге лекара опште праксе.

„Морам признати да ће мени бити знатно лакше него господину Лончару који је дошао пре осам година. Одговорно тврдим да је тада државно здравство било девастирано. Сада је ситуација знатно повољнија, рекла је Даница Грујичић недавно репортерки Спутњика Маши Радовић, у емисији "Маша и...".

Докторка Грујичић верује да ће колико следеће године отпочети изградња новог института за онкологију и радиологију Србије, а напомиње да се Тиршова 2 увелико гради.

Приоритет реформе здравства

Оно на чему каже да ће инсистирати и што је по њој приоритет прве врсте јесте оживљавање скрининга и рано откривање најопаснијих малигних болести уз апсолутну реформу примарне здравствене заштите, односно такозваних кућних, породичних лекара.
Позивам моје младе колеге, будуће лекаре који су сада пета или шеста година студија, да не мисле да је само битно бити специјалиста. Можете бити врстан лекар, а да будете лекар опште праксе. Нама ће требати млади људи који ће бити најбољи пријатељи својих пацијената и којима ће, заправо, ти пацијенти веровати.
Грујичићка сматра да је нужно вратити поверење у лекара опште праксе, у породичног лекара, који ће бити ту да медицински посаветује своје пацијенте и у којег ће пацијенти имати пуно поверење.
Он ће вам помоћи десет пута, једанаести пут ћете њега питати да ли да примите вакцину, нећете сурфовати по интернету, нећете слушати којекакве глупости. Урадићете онако како вам каже лекар који вам је помогао и коме ви верујете. Е, то је нешто у шта морамо да уђемо. Ја сам убеђена када бисмо заиста успели са економистима, са Републичким фондом за здравствено осигурање, са осталим фондовима осигурања да направимо једну праву реформу, да бисмо за десетак година имали апсолутно најбољи здравствени систем на свету.

Самит младих лекара

Фондација „Заједно за младе“ већ увелико ради на организацији великог самита младости на којем се очекује присуство великог броја студената из иностранства. Поменути студенти су лидери студентских организација који би требало да дођу у Србију, на Златибор. Очекује се присуство од близу хиљаду најбољих студената са свих државних факултета из Србије и иностранства а порука коју би послали била би да „младост захтева живот, безбрижан живот. Желимо да живимо – пустите нас“.
Погледајте гостовање Данице Грујичић у емисији Маша и..., где је говорила о томе следи ли забрана руске медицине на Западу, које нове болести се јављају на простору Балкана као последица осиромашеног уранијума којим нас је засипао НАТО, али и шта би се десило да је уместо медицине уписала авио-инжењерство у Москви, као што је планирала:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала