- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ДПС поражен у Подгорици, изгубио и у другим градовима - прелиминарни резултати локалних избора

© Фото : Уступљено СпутњикуЛокални избори у Црној Гори
Локални избори у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Главна вијест са одржаних локалних избора у Црној Гори је да је према незваничним резултатима ДПС изгубио Подгорицу, Европа сад , ДФ и Демократе могу да формирају власт и без УРЕ. ДПС, према прелиминарним резултатима, неће више бити на власти не само у главном граду него и у другим општинама у земљи.
Коалиција Сви за наш град освојила је 38,1 одсто гласова на изборима у Подгорици или 24 мандата, а покрет Евrопа сад 21,7 одсто што је 13 мандата, показују подаци Центра за демократску транзицију (ЦДТ) на основу 100 одсто обрађених бирачких мјеста. Како је објављено на сајту ЦДТ-а, коaлиција за Будућност Подгорице освојила је 18,2 одсто, односно 11 мандата. Коалицију Идемо људи подржало је 10,8 одсто грађана 11 мaндата, а УРА-у и Цивис 6,4 одсто или четири мандата.
Према подацима ЦДТ-а, испод цензуса су Социјалистичка народна партија, Покрет Преокрет и Светосавска.
У главном граду укупно је гласало 69,3 одсто уписаних бирача.
То је већа излазност у односу на 2018. годину када је гласало 64,4 одсто, а мања у односу на 2020. када је бирачко право искористило 81,1 одсто бирача.
Андрија Мандић је синоћ саопштио из изборног штаба Демократског фронта у Подгорици да је са ДПС-ом у Црној Гори готово. Он је казао да је у пола изборног процеса Зета су одвојили од Подгорице. Да је Зета остала у Подгорици, каже Мандић, Јелена Боровинић Бојовић буде градоначелница. Казао је да је ипак добро што се Зета одвојила, јер сада ДФ и тамо има апсолутну власт. Поручио је да се након пораза ДПС-а стичу услови за помирење православне Црне Горе.
У штабу Покрета Европа сад у Подгорици се већ славилo, а лидер те партије Милојко Спајић је казао да ће Јаков Милатовић бити нови градоначелник Подгорице.
Предсједник УРЕ Дритан Абазовић је казао да честита грађанима широм Црне Горе слободу и побједу, а пораз Бемаx коалиције.
Стево Мук из Института Алтернатива је казао да су ови локални избори показали тренд великог пада ДПС-а.
Аналитичар Милош Бешлић је казао да је извјесно да ДПС нема разлога за славље, а да Покрет Европа сад има. Он је казао да према овим изборима Денмократе немају разлога за задовољство, док ДФ има разлога да буде задовољан. Он је казао да су избори и успјех Покрета Европа сад показао да грађани желе нова лице.
И градоначелник Подгорице Иван Вуковић је признао да није задовољан са резултатом коалиције на чијем је био челу, без обзира што појединачно има највише гласова.
У Пљевљима, ДФ је освојио 36 одсто, Демократска Црна Гора 22 одсто, Европа сад 12 одсто, ДПС 22 одсто. ДФ би требало да има 13 мандата, Демократска Црна Гора осам, ДПС седам, Европа сад четири и УРА-СНП два. СПП није прешла цензус.
На Жабљаку према подацима Демократа, ДПС је освојио 11 мандата, Дурмиторска иницијатива 6, Демократе и коалиција За будућност Жабљака по 5 , ЦНП 2, а Права Црна Гора 1.
Листа ДФ-а у Будви коју предводи Мило Божовић је освојила је апсолутну побједу у пријестоници црногорског туризма. Освојили су 18 мандата, листа око ДПС освојила је девет мандата. СДП један, Демократска Црне Гора четири мандата, УРА један мандат.
ДПС је изгубио и изборе у Колашину. Тамо Демократе са коалицијом имају већину.
У Плужинама традиционално је побиједио СНП.
Од 23 бирачка мјеста у Шавнику пет су затворена и на њима ће гласање бити опет организовано.
Предсједник општине Никшић и функционер ДФ-а Марко Ковачевић објавио је број освојених гласова коалиција у Шавнику.
"Коалиција "За будућност Шавника", освојила је 523 гласа, Демократе - 88 гласа, ДПС - 493 гласа. Шавник је изабрао будућност!", навео је Ковачевић.
У Даниловграду, Европа сад освојила је девет мандата и поручила да неће у коалицију са ДПС-ом.
У том граду, према подацима Демократске Црне Горе, показују сљедеће резултате: ДПС 27,1 одсто, Уједињена-Права 3, Европа сад 22,91, Демократе 12,51, СДП 3,96, УРА 5,25, Преокрет 3,21, СНП 3,5, ДФ 14,75.
У Тивту колација која је супротстављена ДПС-у има више мандата.
Коалиција окупљена око ДПС-а у Бијелом Пољу је освојила18 мандата, Бошњаци пет, а остале странке 14 мандата.
ДПС, СД, СДП је вјероватно побиједила у Плаву.
У Бару из СДП-а тврде да је процрногорски блок однио побједу.
У Рожајама је побиједила коалиција око Бошњачке странке.
Славље на црногорским улицама после пораза ДПС на локалним изборима - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РЕГИОН
„Весели се српски роде“: Прослава пада ДПС-а у Црној Гори /видео/
Гласање у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
РЕГИОН
Локални избори: ДПС изгубио Подгорицу, Европа сад, ДФ и Демократе могу да формирају власт
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала