- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Направљен чип који може да пренесе цео светски интернет саобраћај у секунди

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографијаНапад интернет вируса на компјутерску мрежу
Напад интернет вируса на компјутерску мрежу - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Рекорд у брзини преноса података уз помоћ само једног извора светлости и оптичког чипа поново је оборен. Стручњаци из Данске успели су да постигну невероватну брзину од 1,84 петабита по секунди, скоро двоструко брже од глобалног интернет саобраћаја у секунди.
Тешко је објаснити колико заиста износи 1,84 петабита у секунди. Кућна интернет брзина обично се креће у десетинама и стотинама мегабита по секунди, док код оних који имају јачи интернет она може бити један гигабит или чак 10 гигабита. Међутим, један петабит износи милион гигабита.
Нови чип је 20 пута бржи од Esnet6, најновије унапређење Насине научне мреже.
Још импресивније јесте што је за постављање новог брзинског рекорда коришћен само један извор светлости и један оптички чип. Инфрацрвени ласер, усмерен ка чипу, служи као фреквенцијски „чешаљ“ који разврстава светлост на стотине различитих фреквенција, односно боја.
Подаци могу да се енкодирају у светлост тако што се модулира амплитуда, фаза и поларизација сваке од тих фреквенција, пре него што се рекомбинују у један сноп и усмере кроз оптичко влакно.
Стручњаци Техничког универзитета у Данској и Универзитета за технологију Чалмерс који су извели експеримент енкодирали су 223 канала различите таласне дужине кроз 7,9 километара дугачко оптичко влакно, које садржи 37 одвојених језгара.
Поређења ради, глобални проток интернета процењује се да износи око једног петабита по секунди, што значи да би овај систем без проблема могао да подржи скоро дупло већи проток.
Нови рекорд значајно премашује претходни од 1,02 петабита по секунди, постављен у мају ове године. Дизајн претходног оптичког чипа, сличан оном који је сад коришћен, успео је да пребаци 44 терабита по секунди средином 2020. године.
Међутим, нови чип има још много рекорда да постави, тврде научници и додају да је уз одређена прилагођавања могуће постићи брзину од 100 петабита по секунди, пише „Њу Атлас“.
Кристал - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Временски кристали: Стање материје које постоји само у времену постаје реалност
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала