- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Британци и систем украли Новаку прво место!

© AP Photo / Ariel SchalitНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Новак Ђоковић обезбедио је место на Завршном Мастерсу тек након освојеног турнира у Астани, али да је све текло по плану и протоколу српски тенисер требало је да заузима прво место у АТП трци. Новаку би лидерска позиција много раније донела пласман у Торино, али низ контроверзних одлука довео је до тога да његово место до скоро буде неизвесно.
Трка за финални Мастерс на крају сезоне је у току и последњих неколико бодова на ранг листи биће пресудни за одлучивање о коначној постави. Тенис не памти када је борба за осам места у Торину била компликованија и апсурднија јер се од почетка сезоне дешавају неправде које су „сплетом околности“ највише погодила Новака Ђоковића.
Пропустио је 10.000 поена на ранг листи након што му је онемогућено да игра на Аустралијан опену, УС Опену, Мастерсима у Индијан Велсу, Мајамију, Синсинатију и Монтреалу и након што му нису признати бодови са Вимблдона.
Иако се не може тачно утврдити колико би Новак имао бодова да је играо на свим овим турнирима, довољно је да се урачуна 2.000 поена са Вимблдона и да се рачуна учешће у Аустралији и Америци, како би Новак био први у трци.
Колико год су депортација из Аустралије и забрана за одлазак на УС Опен изазвале хаос са Новаковим бодовима, делује да су Британци ипак направили највећи проблем јер су оштетили и све друге учеснике.
Након њихове апсурдне одлуке да Русима и Белорусима забране учешће на најпрестижнијем Гренд слему уследила је још апсурднија одлука АТП И ВТА да као одговор Британцима одузму бодове тенисерима и тенисеркама.
Поред Новака највише је испаштала шампионка Вимблдона Јелена Рибакина која је титулом у Лондону направила невероватну сензацију и то би јој донело неставаран скок на табели да је добила поене.
Од тенисера је неправда учињена и према Нику Кирјосу, Камерону Норију и Рафаелу Надалу, али након што је Гренд слем завршен играчи су морали да се помире са тим.
Талас апсурда однео је добре пласмане и потпуно другачији изглед табеле у АТП и ВТА трци, а киша је у Лондону постала још суморнија јер се најлепши тенис играо за по неко браво и аплауз.
Ђоковића је казна дочекала и у Америци, јер због одлуке да се не вакцинише није могао да уђе у Сједињене Америчке Државе, а то је ускратило шансу за нове бодове.
Американци су поставили превисоку цену, а „амерички сан“ био је миљама далеко од српског тенисера који је морао да тражи другу путању ка Завршном Мастерсу.
Срећом, Новак је добио шансу да наступа у Тел Авиву и Астани где је тријумфовао и обезбедио седмо место у трци.
Седмо место није место које приличи једном од најбољих тенисера свих времена у моментима када му није допуштено да игра. Седмо место би могло да приличи Новаку да је он отишао у Аустралију и Америку и непријатно изненадио раним елиминацијама.
Међутим, кофери су остали празни, а ментална снага морала је да доминира као никада у каријери.
Да је све од почетка сезоне текло по плану, да су се рачунали бодови са Вимблдона АТП трка изгледала је на следећи начин:
Новак Ђоковић
Рафаел Надал
Карлос Алкараз
Каспер Руд
Александар Зверев
Данил Медведев
Стефанос Циципас
Андреј Рубљов
Камерун Нори
Ник Кирјос
Јелена Јанковић - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СПОРТ
Жеља довела до озбиљне повреде: Оперисана Јелена Јанковић
Новак Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СПОРТ
Грк одмиче Ђоковићу – пласман каријере Кецмановића
Рука са лоптицама за тенис - Sputnik Србија, 1920, 23.10.2022
СПОРТ
Крај најконтроверзнијег турнира – дерби Италијана припао Мусетију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала