- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пут у дубоку рецесију: Најгори месец за британске компаније од јануара 2021.

© AP Photo / Kirsty Wigglesworth, fileПанорама Лондона
Панорама Лондона - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Британска предузећа трпе најгори пословни месец од јануара 2021, када су на снази биле мере ковид затварања, јер политичке турбуленције у земљи појачавају забринутост у погледу даљег повећања инфлације и каматних стопа, показује данашње истраживање „С&П Глобала и Чартерд Института“ (ЦИПС).
Композитни индекс менаџера набавке (ПМИ), према флеш подацима „С&П Глобала/ЦИПС-а“, показао је пад пословне активности трећи месец заредом, спустивши се у октобру на 21-месечни минимум од 47,2 поена са септембарских 49,1 поена, што сигнализира да би британска економија могла да буде на путу ка дубокој рецесији, преноси Ројтерс.
Економисти су анкети Ројтерса очекивали да ће ПМИ износити 48,1 бод.
Индекс ПМИ у сектору услуга је у октобру пао први пут у последњих 20 месеци на 47,5 поена са нивоа од 50 бодова у септембру.
Политичка и економска неизвесност смањила је укупну активност брзином која није виђена од глобалне финансијске кризе 2009. године, не рачунајући период пандемије, каже Крис Вилијамсон, главни пословни економиста у „С&П Глобал Маркет Интелиџенс“.
Пословно поверење је такође потонуло на ретко виђен ниво у 25-годишњој историји овог истраживања, што показује какав је утицај на фирме имао хаотичан период након што је влада одлазеће премијерке Лиз Трас крајем септембра објавила нефинансирано смањење пореза, што је изазвало потрес на тржишту обвезница, да би на крају повукла тај предлог.
„Инвестиције и запошљавање ће трпети и у наредним месецима како се компаније буду прилагођавале све изазовнијем окружењу. Запошљавање већ нагло успорава, а у производном сектору већ сада отпуштају раднике“, наводи Вилијамсон.
Нове поруџбине су такође пале најбржим темпом од јануара 2021.године.
Нови британски министар финансија Џереми Хант требало би 31. октобра да објави средњорочни буџетски план који ће вероватно укључити смањење потрошње и могуће повећање пореза, што би могло да продуби очекивану рецесију, напомиње Ројтерс.
Риши Сунак - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
СВЕТ
Нови британски премијер објавио приоритете
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала