- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија други највећи испоручилац гаса у Кину, престигла Аустралију

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Пратите нас
Русија је у јулу дошла на друго место по обиму испоруке природног гаса у Кину, укључујући укупне испоруке гаса које се транспортује гасоводом као и испоруке течног гаса, престигнувши тако Аустралију, саопштила је царина Народне Републике Кине.
Туркменистан је постао највећи испоручилац гаса у Кини почетком године.
У августу је Туркменистан испоручио Кини 2,9 милијарди кубних метара гаса, Русија је испоручила 2,4 милијарде кубних метара гаса (укључујући и једну милијарду кубних метара течног природног гаса, што је нови максимум у историји испорука), док је Аустралија испоручила 2,278 милијарди кубних метара.
Кина је у августу укупно закупила 13,196 милијарди кубних метара гаса (-4 одсто), од тога 5,528 милијарди кубних метара гасоводом (+10 одсто), што представља максимум за историју испорука и 7,668 милијарди кубних метара (5,897 милиона тона) течног природног гаса (ТПГ). Куповина течног природног гаса се у августу смањила за 12 одсто док се повећала просечне цене увоза ове врсте горива за 53 одсто.
У Русији се течни природни гас у великим количинама производи у фабрици „Сахалинска енергија“ (која припада концерну „Гаспром“, „Мицуи“ и „Мицубуши“ и „Јамал ТПГ“ (која припада концерну „Новатек“, „Тоталенерџис“, ЦНПЦ и СРФ).
О све већој улози Русије у снабдевању Кине плавим горивом у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
ЛНГ течни гас - Sputnik Србија, 1920, 17.10.2022
ЕКОНОМИЈА
Блумберг: Кина зауставља кључне испоруке енергената ЕУ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала