- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Патријарх Порфирије: Симболичан повратак Српског псалтира у српску земљу

© Фото : Уступљено Спутњику/Митрополија црногорско-приморска/Жарко ДрашковићПатријарх Порфирије у манастиру Острог
Патријарх Порфирије у манастиру Острог - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Српски патријарх Порфирије рекао је вечерас да промоцији фототипског издања Минхенског (Српског) псалтира на 65. Међународном београдском сајму књига представља „симболичан повратак Српског псалтира у српску земљу, земљу свог порекла.
Патријарх Порфирије је подсетио на аутора, тј. наручиоца овог изванредног дела, како је рекао - духовном изданку лозе Немањића светом деспоту Стефану Високом Лазаревићу.
Он је подсетио да се за време његове владавине дешава препород у српској духовности и у српској књижевности, у коме је он активно учествовао не само као покровитељ, као мецена, већ и као врстан писац, песник и преводилац.
Како је рекао, његова владарска епоха представља последњу блиставу епоху у историји и култури средњовековне Србије.
„Његова књижевна дела, међу којима је најпознатије свакако свима добро познато „Слово љубве“ – један од најлепших краћих састава у српској литератури средњег века, чине га, према мишљењу најеминентнијих изучаваоца средњовековне књижевности, једним од највећих српских књижевника у средњем веку“, рекао је патријарх.
Он додаје и да из такве духовне библиотеке „у наше руке и у наша срца, захваљујући епископу Григорију и групи стручњака које је он окупио, стиже нам Минхенски – Српски псалтир, који заиста припада уском кругу најрепрезантативнијих примерака српске рукописне баштине, најважнијих српских уметничких споменика са краја 14. века.
„Укупно 148 богато израђених минијатура, насталих свакако под византијским утицајем, преносе стилске одлике Моравске школе живописа, а лепота српскословенског језика равна је илуминацијама. Најискреније честитам издавачима и онима који су учествовали да имамо пред собом, хвала Богу, 300 примерака фототипског издања. Честитам и нека је благословено“, казао је Патријарх Порфирије.
Поред патријарха Порфирија о књизи су говорили и епископ диселдорфски и немачки Григорије, проф. др Зоран Ракић, мр Данијела Јелић и др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске патријаршије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала