- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Писац са милион лица: До сада необјављени рукописи и цртежи Франца Кафке

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“
Представљање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“ - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Издавачка кућа Службени гласник представила је, у оквиру 65. Међународног београдског сајма књига, Сабрана дела Франца Кафке, осмотомну колекцију која пружа нови и потпунији поглед на књижевно стваралаштво једног од највећих књижевника прошлог века.
У осам томова представљен је целокупан до сада откривени опус Франца Кафке, а превод је урађен с ослонцем на факсимилна издања аутентичних рукописних изворника.
„Сабрана дела Франца Кафке су пројекат који показује колико је он био велики писац и колико оно што смо сви читали у лектири није његово једино лице. Ту је, наравно, 'Процес', али ова колекција садржи много комплетнији избор дела у поређењу са свим оним што смо мислили да знамо о њему. Ту су, рецимо, и Кафкини сабрани цртежи, који нам откривају да је реч о писцу с милион лица“, истакао је на промоцији уредник у Службеном гласнику Петар Арбутина.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПредстављање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“
Представљање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“ - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
Представљање Сабраних дела Франца Кафке у издању „Службеног гласника“
Према наводима издавача, ништа у Кафкиним делима, сабраним у овој колекцији, није мењано, додавано и одузимано.
„Композиција и редослед поглавља у романима пренети су у најверодостојнијој верзији. У корпусу свих прича и приповедних одломака и нацрта, необјављених за пишчевог живота, приличан је број до данас нама незнаних и код нас непревођених. Колекција садржи и збирку свих Кафкиних цртежа, међу којима су и новоотркивени“, рекао је на промоцији уредник у Службеном гласнику Петар Арбутина.
Приређивач и преводилац дела из колекције Јовица Аћин истакао је да је овај прашки писац и даље велика загонетка која, како је истакао, „живо суделује у нашем времену као својеврсни јунак без премца“.
Аћин је подсетио на то да је Кафка, након преране смрти, оставио за собом инструкције да се његов књижевни опус уништи, али да се његов пријатељ Макс Брод оглушио о ту жељу и да захваљујући томе данас имамо могућност да читамо његово непролазно књижевно дело.
Колекција је допуњена и јединим аутентичним разговором с писцем, као и сабраним записима Валтера Бенјамина о Кафки, који су од свог настанка до данас остали најподстицајнији увиди у тешко решиву загонетку о универзалном смислу који је прашки књижевник уткао у своје дело.
Књиге су опремљене допунским објашњењима, подацима о тексту и његовим изворницима, хронологијом, књижевним коментарима цртежа, као и драгоценим поговорима који потичу од приповедача и романописца Јовице Аћина.
Станица московског метроа посвећена Достојевском - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2022
КУЛТУРА
„А ви тако волите Достојевског?“: Руском традицијом против трећеразредне западне пропаганде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала