- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ројеви инсеката могу да наелектришу ваздух и измене атмосферске прилике

CC0 / Pixabay / Рој инсеката
Рој инсеката - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Када се пре пола века чувени математичар Едвард Лоренц запитао да ли лептир који маше крилима у Бразилу може кроз хаотични домино ефекат да изазове торнадо у Тексасу, нико није ни претпоставио да питање требао само мало да преформулише.
Јер сада знамо како инсекти са крилима могу да наелектришу ваздух у непосредној околини и то у много већој мери него што се претпостављало.
„Одувек смо покушавали да схватимо како физика утиче на биологију. У једном тренутку смо схватили да и биологија такође има утицај на физику. Занимало нас је како различити организми користе статичка електрична поља која се налазе готово свуда“, рекао је биолог Елард Хантинг са Универзитета Бристол у Великој Британији.
Инсекти и електрични набој
Пошто сићушна тела инсеката могу да покупе позитивно наелектрисање док се хране - било због трења молекула ваздуха о њихова крила која брзо покрећу или због слетања на површине са електричним набојем, знало се да они поседују одређен набој. Међутим, како нико никада није проучавао потенцијал инсеката у ројевима и великим групама, Хантинг и његове колеге су уз помоћ детектора електричног поља решили да прате градијент потенцијала роја пчела, пише „Национална географија“.
Резултат до ког су дошли за само три минута их је изненадио јер су открили да се потенцијал градијента изнад кошница повећао за 100 волти по метру, а у неким случајевима чак и 1.000 волти по метру - што указује да оне могу да произведу и до осам пута већу густину наелектрисања од олујног облака. Накнадним анализама утврдили су да је набој био повезан са концентрацијом, па су на тај начин успели да предвиде како одређени број инсеката може да утиче на атмосферске прилике.
Истраживачи се слажу да резултати указују како инсекти не изазивају олује, али да они могу другачије да утичу на временске прилике - електрична поља у атмосфери могу јонизовати честице прашине и загађивача и тако изменити њихово кретање на непредвидиве начине. Истраживање је објављено у часопису „iScience“.
Сићушна тела инсеката могу да покупе позитивно наелектрисање док се хране - било због трења молекула ваздуха о њихова крила која брзо куцају (пчеле могу да замахну крилима више од 230 пута у секунди) или због слетања на површине са електричним набојем. Али раније се претпостављало да су ефекти ових сићушних набоја у малом обиму. Сада, нова студија, показује да инсекти могу да генеришу шокантну количину електричне енергије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала