- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поднела жалбу СБ УН против САД и Украјине због биолошких лабораторија

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаСедница Савета безбедности УН
Седница Савета безбедности УН - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Русија је поднела званичну жалбу против САД и Кијева због активности америчких војно-биолошких лабораторија у Украјини, наводи се у писму које је стални представник Русије у УН Василиј Небензја упутио генералном секретару УН и председнику Савета безбедности.

„У складу са чланом шест Конвенције о биолошком оружју, Русија упућује Савету безбедности званичну жалбу која укључује све могуће доказе који потврђују њену оправданост и поново тражи да се 27. октобра 2022. године одржи седница СБ УН како би се размотрио приложени нацрт резолуције“, наводи се у писму у који је имао увид Спутњик.

Нацрт резолуције, који подноси Русија, има за циљ формирање комисије за истрагу оптужби против САД и Украјине које се тичу њиховог поштовања обавеза у оквиру Конвенције о биолошком оружју у контексту активности биолошких лабораторија на територији Украјине. Небензја тражи да се сви чланови Савета безбедности одмах обавесте о тој иницијативи.
Москва очекује да ће комисија моћи да разјасни у којој мери Вашингтон и Кијев испуњавају своје обавезе према Конвенцији о биолошком оружју у вези војно-биолошких активности САД на територији Украјине.
Такође се захтева да се Савету безбедности поднесе извештај са препорукама до 30. новембра 2022. године и да се земље потписнице Конвенције о забрани развоја, производње и складиштења залиха бактеиролошког и токсичног оружја информишу о резултатима истраге на конференцији која ће се одржати од 28. новембра до 16. децембра у Женеви.
Члан шест Конвенције о биолошком оружју гласи да „свака држава потписница Конвенције, која констатује да нека друга држава потписница крши обавезе који проистичу из одредби Конвенције, може поднети жалбу СБ УН“.
Министарство одбране Русије раније је открило да су Сједињене Америчке Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад биолошких лабораторија у Украјини, а које су учествовале у америчком војно-биолошком програму и бавиле се, између осталог, узрочницима куге и антракса. На територији Украјине формирана је мрежа од више од 30 биолошких лабораторија које су радиле у интересу Пентагона.
Лабораторија у Грузији  - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Спречен биолошки рат: Копље које је требало да се зарије у срце Русије – сломљено је 24. фебруара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала