- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Запад шаље новац Кијеву само за уништење, а не за обнову земље

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
Пратите нас
Кијев од Запада добија новац само за уништење Украјине, његови спонзори нису заинтересовани за обнову, већ само да поделе „остатке“ земље, написала је на свом Телеграму портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
„За сада кијевски режим добија само за уништење Украјине. Када Запад буде сматрао да је земља довољно уништена, онда ће почети друга прича. Али не обнова, већ подела остатака“, оценила је Захарова коментаришући изјаву украјинског председника Владимира Зеленског да Запад није издвојио ни цента за реализацију плана брзе обнове Украјине.
Зеленски је раније изјавио да је Украјини већ сада потребно 17 милијарди долара за приоритетни опоравак, али да Кијев још није добио ни цента.
„Развили смо приоритетни план за помоћ Украјини – то је оно што је буквално потребно за опстанак, не сутра, не следеће године, већ сада. Тежина нашег Плана брзог опоравка је 17 милијарди долара за хитан критични опоравак – то су болнице, школе, транспорт, енергетска инфраструктура. Имамо огромну потребу да обновимо стамбене објекте“, рекао је Зеленски у обраћању на конференцији о обнови Украјине у Берлину.
Он је напоменуо да Кијев није, међутим, добио „ни цента за имплементацију брзог опоравка“.
Раније је Зеленски проценио да потреба земље да покрије буџетски дефицит следеће године износи 38 милијарди долара. Шефица ММФ-а Кристалина Георгијева изјавила је да фонд процењује потребу Украјине за спољним финансирањем за 2023. на 3-4 милијарде долара месечно.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала