- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Археолози су у Ираку ископали резбарије старе 2.700 година /фото/

CC0 / Pixabay / Археолошка ископавања — илустрација
Археолошка ископавања — илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Археолози у северном Ираку ископали су 2.700 година старе резбарије на стенама које приказују ратне сцене и дрвеће из Асирског царства.
Резбарије на мермерним плочама откривене су у Мосулу, другом по величини граду у Ираку, где стручњаци раде на обнављању места древне Машки капије, коју су милитанти Исламске државе* срушили булдожером 2016.
Исламска држава је заузела велике делове Ирака и Сирије 2014. године и спровела кампању систематског уништавања музеја и непроцењивих археолошких локалитета у свом настојању да избрише историју.
Тим је био изненађен када је открио осам мурала са натписима, украсним цртежима и списима, рекао је Фадхил Мухамед, шеф рестаураторских радова.
Капија Машки била је једна од највећих капија Ниниве, древног асирског града у историјском региону Месопотамије, објавио је АП.
Откривене резбарије приказују борца који се, између осталог, спрема да испали стрелу и палме.

„Списи показују да су ови мурали настали за време владавине краља Сенахериба“, додао је Мухамед, мислећи на краља неоасирског царства који је владао од 705. до 681. пре нове ере.

Територија данашњег Ирака била је дом неких од најранијих градова на свету. Хиљаде археолошких налазишта раштркано је широм земље, где су некада живели Сумерани, Вавилонци и Асирци.
*терористичка организација забрањена у Русији
Гробница краља Давида - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
У Јерусалиму пронађени средњевековни графити на месту које се сматра локацијом Тајне вечере /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала