Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар поново позвао Приштину да одложи пререгистрацију: „Надам се позитивном одговору“

© Sputnik / Лола ЂорђевићГабријел Ескобар
Габријел Ескобар  - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар још једном је позвао власти у Приштини да прихвате захтев да се за 10 месеци одложи примена одлуке за регистарске таблице Срба на северу Косова и Метохије.
Ескобар је у интервјуу за „Глас Америке“ навео и да очекује да ће детаљи француско-немачког плана ускоро бити објављени.
Он је рекао да још није добио неки задовољавајући одговор од надлежних у Приштини, али да се нада позитивном одговору.
„Надам се да ће позитивно реаговати на захтев не само Сједињених Држава, већ и остатка Квинте, Европске уније и специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака“, прецизирао је он.
Говорећи о француско-немачка иницијативи за предлог односа Београда и Приштине, Ескобар је рекао да га подржава као и сваки потез у дијалогу уз посредовање ЕУ јер је, како је казао, важан за регионалну стабилност.
„То је важно за стабилност Европљана у време када се суочавамо са кризама попут оне у Украјини и другим деловима Европе. Што се тиче детаља, желим да кажем да се о њима разговара у контексту дијалога ЕУ, који, иако га подржавамо, нисмо страна у њему. Верујем да ћемо врло брзо након интензивних разговора са обе владе почети да ангажујемо јавност да разуме суштину предлога“, рекао је Ескобар.
Он је нагласио да тзв. Косово треба да буде део Европске уније и да треба да буде интегрисано у евроатлантске структуре, а да од пет земаља ЕУ, које га нису признале то учине.
„Европа је зацртала пут ка признању. Они су дефинисали пут европских интеграција и тај пут је дијалог који олакшава ЕУ. Зато стално охрабрујем Владу Косова да озбиљно схвати дијалог, искрено се ангажује и размишља о решењима која могу укључивати компромис, али на крају признање независности и интеграција су кључни“, прецизирао је он.
Говорећи о улози америчке владе у овом процесу и да ли очекује њен већи ангажман, Ескобар је рекао:
„Рекао бих да играмо већу улогу. Имам пуно партнерство са својим колегом из ЕУ. Пуно смо ангажовани кроз Квинту, сматрамо да, пошто је ово европско питање и аспирације обе земље су интеграција у Европу, процес треба да води ЕУ. Али ми то подржавамо у потпуности, политички, финансијски, кроз изградњу капацитета и кроз било који други механизам који имамо, тако да крајњи резултат, чак и ако постоји прелазни резултат привремено, тако да крајњи резултат ствара дугорочну стабилност за регион“, пренео је „Косово онлајн“.
Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Брисел поручио Београду и Приштини: Уздржите се од корака који воде ка ескалацији
Припадник јединице Росу на прелазу Јариње - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Тензија расте на северу КиМ: Срби у страху чекају Вучића, Приштина прети и дугим цевима, Запад ћути
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала