- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Јерменија жели потписивање мировног споразума са Азербејџаном до краја године

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаЗаставе Нагорно-Карабаха и Јерменије на Тргу Слободе у Степанакерту
Заставе Нагорно-Карабаха и Јерменије на Тргу Слободе у Степанакерту - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Премијер Јерменије Никол Пашињан изјавио је да би желео да потпише мировни споразум са Азербејџаном до краја ове године.
„Влада и ја ћемо уложити све могуће напоре како би се то реализовало“, рекао је Пашињан током обраћања у парламенту Јерменије.
Како је прецизирао, постоји једна битна околност која је повезана са разграничењем.

„Надамо се – и то је важан детаљ – да ће до потписивања мировног споразума бити завршено разграничење. Колико је то реално? Ако узмемо у обзир то да смо се у Прагу договорили да ће се то спроводити на основу граница из 1991. године, то може да буде реално, пошто су те границе познате“, прецизирао је јерменски премијер.

Према његовим речима, неопходно је да се покрене дијалог између Азербејџана и Нагорно-Карабаха, јер треба да „постоје одређени видљиви механизми за заштиту права и безбедности Јермена у Нагорно-Карабаху“.
Истовремено је Пашињан саопштио да ће Јерменија иницирати састанак лидера Организације договора о колективној безбедности (ОДКБ) о ситуацији на граници са Азербејџаном. Јереван очекује од ОДКБ јасну политичку процену ситуације и усвајање мапе пута за обнављање територијалног интегритета Јерменије.

Пашињан потврдио учешће на самиту са Путином и Алијевом

Пашињан је такође саопштио да намерава да учествује у трилатералном састанку са председницима Русије и Азербејџана Владимиром Путином и Илхамом Алијевом у Сочију.
„Председник Русије позвао нас је на трилатерални састанак у Сочи 31. октобра. Ја сам потврдио своје учешће, али не знам да ли је потврдила азербејџанска страна“, прецизирао је јерменски премијер.
Премијер Јерменије Никол Пашињан и председник Азербејџана Илхам Алијев  - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2022
РУСИЈА
Путин позвао председника Азербејџана и премијера Јерменије на трилатерални самит
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала