Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Кфор и Еулекс се огласили о ситуацији на КиМ

© AP Photo / Bojan SlavkovicАмерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића
Амерички војници у саставу КФОР-а на пункту код Лепосавића - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Кфор је саопштио да се присуство те мисије наставља на северу Косова и Метохије и да до сада нема ниједне чињенице која би могла да изазове забринутост.
Кфор је навео да је неопходно избегавати једностране акције и иницијативе које би могле да доведу до ескалације насиља, пренела је Газета експрес.
Командант Кфора остаје у блиском контакту са свим главним саговорницима, укључујући представнике привремених приштинских институција, безбедносних организација и Генералштаба Војске Србије, нагласио је Кфор.
Мисија је навела да своје активности спроводи на основу Резолуције 1244 СБ УН тако што пажљиво прати ситуацију на терену и спремна је да интервенише, уколико стабилност, безбедност и слобода кретања на КиМ буду угрожени.
Када је реч о регистарским таблицама, Кфор је навео да о томе још нема детаља и да тренутну ситуацију карактеришу различита питања, од којих свако има политички карактер.
Знамо да све стране вредно раде на решењу, али још немамо детаље, поручили су из Кфора.
Истовремено је мисија Еулекс саопштила да тренутно 105 полицајаца из Пољске патролира на северу Косова и Метохије и помно прати сва дешавања која могу да утичу на безбедност свих заједница у Покрајини, пренела је Газета експрес.
Специјализована јединица полиције Еулекса, коју чини 105 полицајаца из Пољске, свакодневно спроводи наџорне патроле на северу КиМ и блиско сарађује и са Кфором и полицијом у Покрајини, навео је Еулекс.
Мисија ЕУ је саопштила да је спремна одлучно да делује у заштити свих становника КиМ без обзира на етничку припадност и да су Еулексове снаге за брзо реаговање у приправности.
Еулекс је истакао да је 31. јула ове године на барикадама на северу КиМ било приметно присуство наоружаних особа, а да од тада није било сличних ситуација, пренео је Косово онлајн.
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Петковић прекида посету Косову и Метохији због забране Приштине: Курти сада удара и на славске свеће
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
СРБИЈА
Срби са Косова и Метохије траже хитан састанак са Вучићем због најаве Куртија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала