- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Стране терористичке групе покушавају да продру у земље ЗНД

© Sputnik / Сергей Ильин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин упозорио је да међународне терористичке групе покушавају да продру у земље ЗНД.

„Када је реч о претњама на простору ЗНД констатујем да се степен опасности који представљају ДАЕШ и Ал Каида (терористичке организације забрањене у Русији) и друге терористичке групе не смањује. Они покушавају да се пробију у земље ЗНД, формирају тајне ћелије, а концентрисање група бораца у Авганистану и посебно на границама са републикама централне Азије такође представља потенцијални ризик када се ради о њиховом пробоју у регион“, рекао је Путин.

Земље ЗНД треба да јачају заштиту кључних инфраструктурних објеката, рекао је он обраћајући се на седници савета руководилаца органа безбедности и специјалних служби ЗНД.
Руски лидер сматра да је неопходно максимално заштити важне инфраструктурне објекте и места масовног боравка грађана.
„Терористички акт на Кримском мосту, покушаји диверзије на Курској нуклеарки, у сваком случају, овакве диверзије су већ извршене око нуклеарне електране, као и многи други инциденти показују да се морају предузети повећане мера безбедности кад је у питању критични важна транспортна и енергетска инфраструктура“, оценио је Путин на састанку.

Конфликтни потенцијал у свету велики

Путин је рекао и да је конфликтни потенцијал у свету и даље велики.
„Данас је наша сарадња од изузетног значаја. Конфликтни потенцијал у целом свету је велики, а такође и на регионалном нивоу“, рекао је он.
Појављују се нови ризици и изазови за колективну безбедност, а то је пре свега последица драстичног погоршања по питању геополитичких конфликата, рекао је руски лидер.

Украјина инструмент политике САД

Он је оценио да је Украјина постала инструмент спољне политике САД и практично је изгубила суверенитет, рекао је председник Русије.
Према његовим речима, територија Украјине претворена је у полигон за биолошке експерименте, а сада ту земљу „пумпају“ оружјем.
Руски лидер је упозорио да постоје подаци да Кијев планира да употреби „прљаву бомбу“ за провокације против Москве.
Путин је истакао да свет мења пред нашим очима и постаје мултиполаран, али да неке земље на сваки начин покушавају да одрже своју пољуљану хегемонију и „искористе широк спектар политичких, војних, економских и информационих, других метода и средстава“.
Он је прецизирао да се ради и о рушењу правних механизама стратешке стабилности и о увођењу једностраних санкција против оних који се не слажу са њиховом политиком.
Још једна опасност за земље ЗНД јесте и ширење страних плаћеника са борбеним искуством, указао је он и додао да је неопходно то зауставити.
„Неопходно је даље развијати сарадњу у области борбе против тероризма, а посебно наставити размену информација о умешанима или осумњиченима за терористичке или екстремистичке активности, концентрисати напоре на идентификацију и блокирање канала за продор терориста под велом миграционих токова, укључујући ширење страних плаћеника са борбеним искуством, што представља озбиљну претњу“, рекао је Путин.
Земље ЗНД још се нису сусреле са таквим терористичким претњама као што је то сада случај, упозорио је Путин и додао да је заједнички задатак свих земаља да заштите становништво и ојачају стабилност.
Он је упозорио да на опасност од црног тржишта оружјем у Украјини.
„Озбиљне изазове представља црно тржиште оружја које делује у Украјини. У кријумчарење у друге регионе активно су укључене прекограничне криминалне групе“, истакао је шеф руске државе.
Како је навео, не ради се само о стрељачком оружју, већ постоје ризици да у руке криминалаца падне и моћније оружје, укључујући преносни противваздушни ракетни системи и високо прецизно оружје.

О "Северном току"

Путин је након диверзија на „Северном току 1“ и "Северном току 2" изјавио да се тиме уништава заједничка европска енергетска мрежа.
„Не либе се чак ни директних саботажа. Мислим на организацију експлозија на међународним гасоводима ‘Северни ток’. Фактички, реч је о уништавању општеевропске енергетске инфраструктуре. То се ради без обзира на то што такве, да тако да кажем, методе, наравно, наносе огромну штету европској економији, значајно погоршавају услове живота милиона људи. А, заправо, прећуткују ко је то урадио и коме је то у интересу“, објаснио је Путин.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала