- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Српској одржана трибина: „Обојене револуције – мотиви, методе и последице“

© Sputnik / Бранко МаксимовићГужве пред затварање бирачких места у БиХ
Гужве пред затварање бирачких места у БиХ - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
Пратите нас
Запад већ трећи пут покушава да реализује „обојену револуцију“ и свргне власт у Српској, али им то не полази за руком, поручили су стручњаци са трибине „Обојене револуције – мотиви, методе и последице“. Мотив је увек исти, кажу – стављање државе под контролу западних центара моћи.
Покушај насилне и нелегитимне смене власти у Српској, тачније још један покушај обојене револуције, оно је што грађани гледају од избора 2. октобра до данас, поручили су учесници трибине „Обојене револуције – мотиви, методе и последице“. До сада је Српска успешно одолевала покушајима Запада, пре свих Вашингтона и Лондона, да прекроје вољу народа у Српској, што је мало којој земљи пошло за руком, рекао је политиколог, Александар Павић.
„Ово је буквално борба за државу. Нажалост, ми смо видели у изборној ноћи шта се спрема, када је кандидат опозиције са штабом прогласио победу кад још није било могуће да се зна ко је победио. И то нам је већ био знак тада, у ноћи 2. октобра да се спрема покушај трећи по реду обојене револуције“, рекао је Павић.
Крајњи циљ сваке обојене револуције је стављање под контролу центара моћи државног руководства државе и то у највећем броју случајева, Запада. Такви притисци на Српску трају већ осам година, кажу стручњаци. Док је БиХ под управом међународне заједнице, то се, кажу, неће мењати.
„Мета свих покушаја обојених, необојених, у разним бојама, акција против Републике Српске, оквир за то биће протекторат и његово одржавање. Ти услови ће, спољни, нестати када оде високи представник, кад се скине међународни протекторат, кад оду странци из Уставног суда“, рекао је Ђуро Билбија, новинар и публициста.
Та врста притисака Запада у бројним земљама уродила је плодом, кажу стручњаци, а пример су Македонија и Украјина.
„Иако смо се као република показали као тврд орах за обојене револуције, јер су обојене револуције у низу земаља показале се као ефикасне, еклатантан пример је Украјина 2014, свргнута је легитимна власт и данас имамо што имамо у Украјини“, нагласио је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбедносних наука Универзитета у Бањалуци.
Трибину „Обојене револуције – мотиви, методе и последице“ организовали су у просторијама АНУРС Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске и Факултет безбедносних наука Универзитета у Бањалуци.
Велики митинг у Бањалуци - Sputnik Србија, 1920, 25.10.2022
РЕГИОН
Ми не одлазимо, ми тек долазимо! Снажна порука Милорада Додика са великог митинга у Бањалуци /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала