- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Америчка компанија представила "први прави летећи аутомобил": Стиже на тржиште за три године /видео/

© Фото : Јутјуб/скриншот/Emerging TECHЛетећи аутомобил
Летећи аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Компанија Alef Aeronautics из Сан Матеа у Калифорнији тврди да ће бити прва која ће на тржиште избацити електрични летећи аутомобил. Планирају да на тржишту ове моделе пласирају 2025. године.
Реч је о електричном летећем аутомобилу с каросеријом прекривеном мрежом испод које се налази осам пропелера. Његови пропелери замењују традиционалне аутомобилске моторе, омогућују му да узлети равно у ваздух с конвенционалног пута, без потребе за било каквом специјализованом пистом.
Врло је занимљиво то што се након полетања каросерија аутомобила нагиње за 90 степени, тако да је горњи део аутомобила окренут према напред, а пропелери дају потисак према напред.
Путничка кабина, међутим, окреће се око осе и остаје у водоравном положају како би путници могли да буду окренути према напред током лета.
Цена тог врло амбициозног летећег аутомобила требало би да буде око 300.000 долара.
Модел А који је недавно представљен на конференцији за медије у Сан Матеу у Калифорнији, има аутономију вожње од 322 километра, односно аутономију лета од 160 километара.

"Први прави летећи аутомобил на свету"

Представници компаније тврде да је то први прави летећи аутомобил на свету, јер може да се употребљава на постојећој прометној инфраструктури и не мора да полеће с посебно одређеног подручја, попут ваздушне луке.
Алеф Модел А дизајниран је за вожњу улицама, вертикално узлетање када је то потребно и лет изнад промета, као решење за проблем гужви на путевима, истичу из компаније.
У случају да наиђе на препреку на путу, потенцијално би је могао прелетети и слетети након ње, без потребе нагињања за 90 степени.
Из компаније ипак додају да би њихов летећи аутомобил могао полетети само у посебним подручјима, сугеришући да ће морати блиско сарађивати ​​с прометним и ваздушним службама како би добили дозволу за лет, преноси портал Зимо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала