- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЦИК БиХ: Милорад Додик нови председник Републике Српске

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Лидер СНСД Милорад Додик је нови председник Републике Српске, утврђено је након поновног контролног бројања гласова за председнички и потпредседничке нивое власти.
Нови потпредседници Републике Српске су Ћамил Дураковић из реда бошњачког народа и Иван Бегић из реда хрватског народа.
Додик је у првој реакцији након донесене одлуке о објављивању прелиминарних резултата избора нагласио да је ово све потврдило да су били управу када су саопштили које председник.
Додик је захвалио свима који су гласали и свима онима који су учествовали у изборном процесу у Републици Српској без обзира за кога су гласали.
„Све ово је показало да је Република Српска демократско друштво и да има способност и спремност да проведе демократске изборе и да се утврди воља народа. Република Српска је на овај начин потврдила да бира и да одлучује о томе ко ће да је води у наредном времену“,рекао је Додик за Радио Републике Српске.
Како је раније сопштено из ЦИК-а, на ову одлуку Комисије може се поднети захтев за поновно бројање гласова, а може се поднети и приговор на утврђене резулате.
У односу на првобитне резултате Општих избора за ниво председник/потпредседник Републике Српске контрола поновног бројања потврдила је да је Милорад Додик кандидат са највећим бројем гласова, рекао је председник ЦИК-а БиХ Суад Арнаутовић.
Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина истакла је на данашњој седници ЦИК-а да нема дилеме ко је победник за ниво предсједника Српске након контролног бројања, а то је Милорад Додик.
Бјелица Прутина је рекла да је контролним бројањем утврђена народна воља.
Како је нагласила, контролно бројање је важније када се реч о нивоу потпредседника РС.
"За тај ниво један глас може одлучити и зато сам тражила контролно бројање", додала је Прутина.
Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао како немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувек.
"Утврдили смо резултате избора за целу БиХ и не знам колико пута поново да бројимо, наћи ћемо исту ситуацију. И да поништимо резултате, поново нам се исто може десити", рекла је данас члан ЦИК-а БиХ Ирена Хаџиабдић на седници Комисије.
Подсећамо, поновно бројање гласова тражила је опозиција из Републике Српске због сумње на изборну крађу и уверења да је њихов кандидат Јелена Тривић победница избора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала