Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Како ће Срби да одговоре на скандалозне претње Приштине

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаДа ли је довољно само извињење?, питају се Срби са КиМ
Да ли је довољно само извињење?, питају се Срби са КиМ - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Постоји изузетно јак потенцијал за организовану грађанску непослушност на територији КиМ када је реч о Србима. Уколико би Приштина кренула са мерама одузимања имовине готово ниједан Србин са севера Косова не би био поштеђен. Масовна и доследна примена такве мере просто није могућа, каже професор Душко Челић.
Преке мере које Приштина најављује уочи истека рока за пререгистрацију возила са српским таблицама на северу Косова имају за циљ покушај насилне реинтеграције српског становништва у квазиправни систем самопроглашеног Косова. Циљ јесте задат, али историја нас учи, упозорава Душко Челић, професор Правног факултета универзитета у Косовској Митровици, да ниједна насилна реинтеграција није била успешна уколико је народ није желео.

Курти тврди пазар

Инсиситирање да рок за пререгистрацију возила са таблица које издаје МУП-а Србије на оне које издаје косовски МУП буде 31. октобар, као и претње Приштине да ће свако возило уколико се не уваже донети прописи бити конфисковано, скандалозан је потез, али наш саговорник оставља простор да је реч о празном махању силом.
© AP Photo / Visar KryeziuЛидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти
„Желим да верујем да је реч о одлуци која није дефинитивна и да се овде, народски речено, тврди пазар. Курти, рекао бих, жели да евентуално продужење рока представи као значајан уступак Приштине како би с друге стране тражио уступак Београда. Верујем да ће тек неколико возила бити одузето као показна вежбаа онда, уз некакво образложење, рок бити продужен“, наводи Челић.

Право на грађанску непослушност

На питање да ли је конфискација имовине предвиђена некаквим прописима, и да ли их као такве препознаје квазиправни систем тзв. Косова, Челић каже да је право на уживање имовине универзално признато право, те уколико неко не региструје возило оно не може да му буде конфисковано.

„Возило са КС таблицама, уколико ове мере ступе на снагу евентуално може бити стављено ван режима саобраћаја, у најгорем случају. Ово што ми чујемо из Приштине не кореспондира са основним људским правима која уживају људи не само широм Европе већ широм земаљске кугле.“

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПлакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Плакати и графити у Северној Митровици уочи истека рока за пререгистрацију
Право на уживање имовине је универзално људско право колико и право на живот, али и право на грађанску неспослушност, објашњава наш саговорник, такође спада у гарантована људска права.

Циљана провокација немира

Суспендовање споразума из 2011. о слободи кретања који је предвиђао употребу и статусно неутралних КС таблица, само је, по оцени Челића, још једна демонстрација силе:

„Суштина је да Приштина све време спроводи једностране акте и докле год трају преговори, она на терену спроводи једностране акте којима у ствари провоцира немире како би за немире после окривила другу страну.“

Отуда, верује Челић, Бриселски оквир у којем преговора Београд не може ни Републици Србији ни Србима да донесе ништа добро, јер с једне стране је гомила уступака, а с друге гомила једностраних аката Приштине.

Дуге цеви су још на Северу

У контексту неприхватања казнених мера Приштине, Челић поставља питање која ће бити функција војно полицијских база у општини Зубин Поток.
© AP Photo / Visar KryeziuПрипадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Припадници специјалних полицијских снага РОСУ на северу Косова и Метохије

„Особље у тим базама ће бити у позицији не да брани неког другог, него да бране себе, уколико се суочи са чињеницом да постоји грађански отпор на шта људи имају апсолутно право.“

О томе како би Приштина могла да одговори на демонстрацију грађанске непослушности Срба са Севера, Челић каже да смо већ имали ситуације у којима је Курти показао спремност да улази у разне авантуре када је реч о примени силе.
„Видели смо да није повукао дуге цеви са територије КиМ али ја верујем да не постоји спремност да се употреби брутална сила. У овом часу Куртијева тврдокорност и неспремност да покаже било какав конструктивни став није нарочито симпатична менторима са Запада, а употреба силе без одобрења Запада, бар масовне силе, није реална“, закључује Челић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала