Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ново обећање Албанцима из Вашингтона: Није довољно Косово – пипци се шире и на ужу Србију

© AFP 2023 / ARMEND NIMANIKосовски албанац љуби заставу
Kосовски албанац љуби заставу  - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Покушај Албанаца да Медвеђу, Бујановац и Прешево наметну као део будућих преговора Београда и Приштине и да за то, посредством Габријела Ескобара, добију подршку од администрације у Вашингтону и ЕУ, осуђен је на неуспех. Они имају буџет за лобирање, али им састанак са Лајчаком неће донети никакве бенефите, каже Милован Дрецун
Захтев да се питања три општине на југу Србије укључе у дијалог Београда и Приштине, који су албански лидери тзв. Прешевске долине изнели у Стејт департменту увод је у обећани разговор са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
Пут до Лајчака, по речима албанског посланика у Скупштини Србије Шаипа Kамберија, води преко специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара.

Траже реципроцитет, а укидају права Србима

Настојања Албанаца да непостојећи проблем тзв Прешевске долине увуку у преговоре између Београда и Приштине, по мишљењу председника Одбора за Kосово и Метохију Милована Дрецуна нису новијег датума.
© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFF Путокоз Приштина Београд
Путокоз Приштина Београд - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Путокоз Приштина Београд
Они то, указује наш саговорник, најчешће чине на начин да пореде ситуацију са Севером, захтевајући иста права за Албанце у Србији која имају Срби на KиМ. Инсистирање на реципроцитету својеврстан је нонсенс.
„Срби су потпуно обесправљени на KиМ за разлику од Албанаца на југу централне Србије. Не само Приштина већ и Тирана и албански политички лидери у централној Србији процењују да се улази у неку завршницу решавања косовског проблема и да би требало ојачати позиције Приштине тако што би се инсистирало да се читава прича прошири на ове три општине не би ли се извршио додатни притисак на Београд да направи некакве уступке“.

Таоци Приштине и Тиране

За Београд, захтеви који долазе са албанске стране су, каже Дрецун, неприхватљиви, као што су, уверен је, неприхватљиви и за западни део међународне заједнице која не дели мишљење Албанаца да би то питање требало да се нађе у разговорима између Београда и Приштине.

„Приштина, што је посебно видљиво последњих неколико година интензивно настоји да се представи као заштитник Албанаца који живе у централној Србији, као неко ко може да говори у њихово име и ради на пројектима побољшања њиховог квалитета живота. На жалост та прича пролази међу албанским политичким лидерима јер они уместо да се, ако су незадовољни, окрену Београду и институцијама државе Србије, они прихватају да буду таоци игара Приштине и Тиране у разрешењу косовског проблема“.

Буџет за лобирање

Kада је реч о покушајима Албанаца са Kосова и централне Србије да посредством Габријела Ескобара анимирају пажњу америчке и европске јавности по питању статуса тзв. Прешевске долине, Дрецун каже да разумевање на тим адресама постоји, они би већ добили подршку.
© Фото : Косово онлајн/скриншотГабријел Ескобар и Мирослав Лајчак
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак

"Ради се о покушају лобирања и притисака и на ЕУ и на САД, немојте заборавити да је Приштина недавно издвојила 35 хиљада долара управо за те активности лобирања албанских политичких лидера централне Србије. Они са тим новцем иду у САД, троше га тамо, наравно да не говоримо о новцу који обезбеђује албанска дијаспора или мафија за њихове активности“.

Покушај Албанаца да добију подршку од администрације у Вашингтону и ЕУ, осуђен је, каже Дрецун, на неуспех, али чак и у околностима да таква подршка из Брисела и Вашингтона не изостане, за Србију би тако нешто, закључује Дрецун, било неприхватљиво.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала