- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Запад жели све ресурсе човечанства /видео/

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 27.10.2022
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин на дискусионом форуму "Валдај" говори на тему: свет после хегемоније - правда и безбедност за све. Како је саопштио портпарол Кремља Дмитриј Песков, о њему ће се причати и препричавати.
Данашње власти у свету желе да живе без било каквих правила, рекао је Путин, коментаришући ситуацију у свету. Догађаји у свету настављају да се развијају по негативном сценарију, прерастајући у системску кризу у различитим сферама, додао је он.
На Западу нема јединства, то је конгломерат.
„Такозвани Запад, условно, наравно, тамо нема никаквог јединства. Све је јасно – да је то веома сложен конгломерат, али ипак рецимо да је тај Запад последњих година, а посебно последњих месеци предузео низ корака усмерених на ескалацију“, рекао је Путин.
САД немају шта да предложе свету, осим своју доминацију.
„Владање светом – то је улог који је такозвани Запад ставио у своју игру, али та је игра опасна, крвава и, рекао бих, прљава. Она негира суверенитет земаља и народа, њихову јединственост, занемарује интересе других држава“, истакао је руски лидер.
Путин је упозорио Запад да они који сеју ветар, пожњеће олују.

„У савременом свету тешко је остати по страни. Што се каже, ко сеје ветар, пожњеће буру. Криза је заиста постала глобална, утиче на све и ту не треба гајити никакве илузије. Пред човечанством су сада, у суштини, два пута – или да настави да гомила терет проблема који ће нас све неизбежно сломити или да сви заједно покушају да пронађу решење – нека не буду идеална, али нека буду функционална, способна да учине наш свет стабилнијим и безбеднијим“, нагласио је Путин.

Он је истакао да Запад намеће потрошачке стереотипе како би повећао тржиште за своје производе. Чак и у јеку „хладног рата“ никоме није падало на памет да негира постојање културе и уметности својих противника. Нацисти су палили књиге, а сада су на Западу отишли дотле да забрањују Достојевског и Чајковског.
Према речима руског лидера, Запад жели све ресурсе човечанства.
"Задатак је био јасан – ојачати безусловну доминацију Запада у светској економији и политици. За то је требало употребити природне и финансијске ресурсе, интелектуалне, људске и економске могућности целе планете, учинити то под изговором такозване нове глобалне међузависности… Подсетио бих на још једног филозофа - Александра Александровича Зиновјева, чију стогодишњицу ћемо прославити управо ових дана, 29. октобра. Још пре више од 20 година рекао је да је за опстанак западне цивилизације на нивоу који је она достигла неопходна цела планета као окружење за постојање, сви ресурси човечанства. Они их и желе. То је тачно“, рекао је председник.
Путин је назвао безобразлуком отворено признање Запада да су финансирали пуч у Украјини 2014. године.
„Тежњу земаља демократији у међународним пословима Запад назива подривањем либералног поретка заснованог на правилима, покреће трговинске економске ратове, санкције, бојкоте, обојене револуције, спрема и реализује разне врсте државних удара. Један од њих је довео до трагичних последица у Украјини 2014. године. Они су то подржали. Рекли су колико су новца потрошили на тај државни удар. Једноставно су полудели“, рекао је Путин.
Он је окарактерисао политику САД као хегемона - погрешном. Запад плаћа све већу цену за покушај да сачува своју хегемонију.
По његовим речима, Русија нема намеру да постане хегемон. Она себе не сматра непријатељем Запада.
"У садашњим условима жестоког сукоба, неке ствари ћу рећи отворено: Русија, као независна, самодовољна цивилизација, никада себе није сматрала и не сматра непријатељем Запада. Американофобија, англофобија, франкофобија, германофобија – то су исти облици расизма као русофобија и антисемитизам, као и све манифестације ксенофобије“, рекао је Путин.
Покушала је да изгради односе са Западом и НАТО-ом, слала је поруку: хајде да живимо као пријатељи. Међутим, они су рекли - не.
Говорећи о нападима на гасоводе Северни ток, он је рекао: „Уништавање европских гасовода ('Северних токова') је, генерално, ствар без преседана. Али, ипак, ми смо сведоци тих тужних догађаја“.
Распад СССР је уништио међународну равнотежу, истакао је Путин.
"Стојимо на историјској прекретници. Предстоји вероватно најопаснија, најнепредвидивија и истовремено најважнија деценија од краја Другог светског рата", каже Путин.
„Запад није способан да самостално управља човечанством, али се очајнички труди – а већина народа света више не жели да то трпи, то је главна контрадикција... Ситуација је револуционарна – врхови не могу, а они доле не желе, по речима класика“, додао је руски председник и рекао да се „будући светски поредак формира пред нашим очима“.
Говорећи о ситуацији у Украјини, Путин је назвао историјском чињеницом то што су Руси и Украјинци један народ. На питање да ли се може сматрати грађанским ратом то што се дешава између Русије и Украјине, он је одговорио: "Донекле, да".
Нуклеарно оружје
Док постоји нуклеарно оружје, увек постоји опасност да буде примењено, изјавио је Руски председник. Међутим, Русија самоиницијативно није говорила да га може употребити.
По његовим речима, није било војне сврхе да САД користе нуклеарно оружје против Јапана – они су то урадили јер су мислили да је то у њиховом интересу, рекао је Владимир Путин.
"Имамо војну доктрину, нека је прочитају", прокоментарисао је руски председник наводе о могућој употреби нуклеарног оружја од стране Русије. Спремни смо да решимо сва питања, одговорио је Путин на питање о дијалогу са САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала